Visolie

Visolie voor de hond

Honden hebben in hun voeding omega 3 vetzuren nodig dit zit in vis, het fijnste zou zijn als ze en we daarom vis eten, maar niet iedere hond wil dit, dus vandaar dat de 1 na beste oplossing visolie geven is.

Visolie/Zalmolie

Dit bevat voornamelijk Omega 3 vetzuren (EPA en DHA). Deze actieve Omega 3 vetzuren komen vooral voor in zalm, sardien, forel, makreel en tonijn. Onze voeding (en ook die van de hond) heeft vaak een tekort aan Omega 3 vetzuren, en bevat teveel Omega 6 vetzuren. Daarom kunnen Omega 3 vetzuren in visolie goed aan de hond gesupplementeerd worden. Vooral kip bevat veel Omega 6 en geen Omega 3 vetzuren. Dus vooral wanneer je veel kip geeft is het verstandig om wat extra visolie te geven. De zalmolie van tegenwoordig is veelal afkomstig van gekweekte vissen en onlangs is er een publicatie verschenen dat gekweekte zalm kankerverwekkende stoffen bevat, en om deze reden raad ik geen pure zalmolie aan maar visolie, want deze wordt veelal gemaakt uit een combinatie van diverse soorten wilde vette vis zoals haring, makreel en sardines.

Immuun versterkend, ontstekingsremmend, versoepeling van celmembranen, gunstig t.o.v. allergieën, tegen droge en gebarsten neus en huid, weerbaarder, ter ondersteuning van gewrichten, gezonde huid en vachtconditie, en ook, voor paarden, honden en katten, betere bespiering, kortom algehele goede gezondheid. Dit kan met vis voeren, maar als ze dat niet nemen, of je dit niet wilt, kan dit d.m.v. Visolie /  zalmolie te gebruiken. Langzaam opbouwen i.v.m. diarree.

Er zijn verschillende merken, u kunt of via drogisterij, of via internet visolie verkrijgen.

Zalmolie

De werkzaamheid van visolie is vastgesteld in een open onderzoek zonder controle (Miller et al., 1992) en in vier gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studies bij honden met artrose (Schoenherr, 2005). De verstrekking van een dieet met 2,5% visolie verbetert significant de tolerantie voor belasting van de gewrichten.
Er is een aannemelijk werkingsmechanisme voor het positieve effect van visolie bij honden met artrose: visolie remt de ontstekingsreacties in de gewrichten en het remt de afbraak van de kraakbeenmatrix. De effectieve component van visolie is het omega-3 meervoudig onverzadigd vetzuur, eicosapentaeenzuur (EPA). De opname van EPA door de hond stimuleert de productie van zwak pro-inflammatoire eicosanoïden ten koste van sterk pro-inflammatoire eicosanoïden, hetgeen leidt tot een anti-inflammatoire reactie (Vaughn et al., 1994). Incubatie van geïsoleerd gewrichtskraakbeenweefsel in een medium met EPA remt de afbraak van proteoglycanen (Curtis et al., 2000). De opname van visolie door honden verlaagt de plasmaconcentratie van het cytokine IL-1β (Freeman et al., 1998). Dit leidt tot een verminderde secretie van het matrix-metalloproteinase-3 door chondrocyten (Cook et al., 2000), hetgeen op haar beurt de afbraak remt van collageen type II en proteoglycanen in de kraakbeenmatrix.