Opleidingen• Daag je hond uit
• Verstoppertje spelen
• Hersenwerk
• Actief wandelen
• Apporteren
• Sleepspoor uitzetten
• Veel beweging?
• Praktijk speuren
• Informatieve links

Daag je hond uit

De kwaliteit van een hondenleven wordt zoveel beter wanneer je met je hond meer doet dan alleen de bekende wandeling om z’n behoefte te laten doen of zelf een frisse neus te halen. Het voorkomt verveling en daarmee ook probleem gevend gedrag. Leuke dingen ondernemen met je hond zorgt voor een nog intensere relatie met je hond, jullie worden echte maatjes van elkaar.

Verstoppertje spelen

Het lijkt heel eenvoudig, een simpel verstopspelletje. Wellicht doe je dat vaak in het bos, even achter een boom verstoppen om de aandacht van je hond vast te houden. Hoe leuk wordt het dan wanneer je met een paar mensen wandelt en een blijft er achter. Even later stuur je de hond weg met de opdracht 'zoek'… Nog leuker is als er iemand vooruit is gegaan en zich verstopt heeft. Zorg ervoor dat je een geurtje van die persoon bij je hebt (zakdoekje o.i.d.). Laat je hond eraan ruiken en geef de opdracht 'zoek'. Ook dit kun je uiteraard steeds moeilijker maken.
Lees meer over speuren in het artikel “Ook jouw hond kan speuren”

Hersenwerk

Ook wel brainbreakers genoemd. In en om je huis met je legio mogelijkheden om je hond aan het denken te zetten. Dat vraagt veel meer energie dan een stuk mee rennen met jou. Bijvoorbeeld een brokje verstoppen in een prop krantenpapier, of dicht gevouwen closetrolletje en geef daarna het commando zoek geef.
Lees meer over hersenwerk in het artikel “Daag je hond uit met een puzzel!

Actief wandelen

We doen het soms allemaal wellicht wel eens, wandelen met je hond en dan toch een telefoonoproep beantwoorden. Kortom even geen aandacht voor je hond. Je zult zeggen, tja de hond moet op mij letten, ik niet op hem. Maar misschien moeten we onze mobiel eens in onze zak laten en lekker aan de actieve wandel gaan met onze hond. De omgeving goed in ons opnemen en bedenken welke opdracht je je hond kunt geven, van het klimmen over boomstammen, tot het zoeken naar lekkers. Actief wandelen, er is meer te doen tijdens een wandeling, we zouden een boekwerk kunnen schrijven over allerlei leuke uitdagingen die je met je hond onderweg gedurende de wandeling kunt doen.

de 'brokjesboom' - verstop brokjes in het bos.

Apporteren

"Mijn hond apporteert al hoor", hoor je mensen vaak zeggen. Wanneer je dan doorvraagt, blijkt het vaak te gaan om het bekende balspelletje. Natuurlijk is dat leuk, maar voor de hond geen echte uitdaging. En als we er nog even verder bij stilstaan: is de hond nu ècht aan het werk, wordt hij uitgedaagd of speelt hij gewoon met jou? En wie werkt hier het hardst? De hond of de baas? Immers dat balletje gooi jij steeds weg wanneer jouw hond het voor je neerlegt. Hij hoeft niet te wachten op jouw opdracht, rent erachter aan en komt terug wanneer het hem uitkomt en/of gaat ergens liggen om er op te kauwen. Wanneer jij dan ook nog lekker loopt te kletsen met een medewandelaar ben je beslist niet aan het werk met je hond en bepaalt hij wat er gebeurt.
Hoe je apporteren uitdagend kunt maken voor jouw hond lees dit artikel “Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Sleepspoor uitzetten

Honden die graag in het veld willen werken of grof wild kunnen nazoeken, kun je in hun passie tegemoet komen door zelf sleepspoortjes uit te zetten. Je kunt deze eenvoudig zelf uitzetten door een stukje pens in een nylonkous te doen (ook kun je de poelier vragen om een konijnenvelletje).
Voordat je dit werk gaat doen, moet je vooraf een keuze maken: wil ik dat hij het spoor goed uitloopt en A: aan het eindpunt een beloning vindt of B: aan het einde een voorwerp vindt dat hij naar jou moet brengen.

Werkwijze A: een beloning aan het eindpunt
Trek met de gevulde nylonkous een sleepspoor van ca. 15 meter en leg aan het einde een beloning neer. Dit kan een apporteervoorwerp zijn, maar dit kan ook een konijnenvelletje of reeën-lopertje zijn. Of iets lekkers. Evenals bij het apporteren beschreven ga je hier heel rustig te werk: eerst een klein spoor, daarna uitbouwen naar langer, daarna moeilijker met bochten naar links of rechts, daarna langer en moeilijker met kronkelpaadjes, onder struiken door etc. Je kunt uiteindelijk komen tot een spoor van een paar honderd meter. De eerste keer weet wellicht je hond niet zo goed wat hij moet doen, maar zeker de honden die hun neus graag gebruiken (en welke hond wil dat niet) zullen het spelletje snel door hebben.

Deze beginnerstips helpen je op weg:
1.    Neem hond aan de lijn mee, wijs met je hand laag aan de grond het beginpunt aan en zeg ‘ zoek sleep’.
2.    Laat hem rustig even verkennen, pakt hij het spoor niet op, neem hem dan rustig kort aan de lijn mee. Nadat je dit één of twee keer gedaan hebt, zul  je al snel merken dat het kwartje gevallen is. Je hond weet wat hij moet doen.
3.    Je kunt de lijn nu laten vieren en op een gegeven moment ben je zover dat je hond zelfstandig het spoor uitwerkt.
Dit werk vergt veel concentratie en veel energie van de hond. Zorg ervoor dat het voor de hond leuk en uitdagend blijf. Verras hem door aan het einde van het spoor iedere keer wat anders neer te leggen.

Werkwijze B: vinden en terugbrengen
Start met een heel kort spoor. Trek met de gevulde nylonkous een spoor van een paar meter. Dit eerste spoortje moet heel kort zijn, omdat jij contact met je hond wilt houden. Je wilt hem immers leren dat hij aan het einde van het spoor, het voorwerp dat hij daar vindt, naar jou toebrengt. Door kort bij je hond te werken, heb je hem in het zicht, en kun je hem leren dat terugbrengen wat oplevert door het voorwerp te ruilen voor een beloning. Verder ga je hetzelfde te werk als bij A, het spoor uitbouwen. Alleen zal je in dit geval op een gegeven moment je hond zonder lijn laten werken, je wilt immers dat hij het spoor zelfstandig uitwerkt en het apport naar jou toebrengt.

Veel beweging?

Vaak wordt door hondenbezitters aangegeven: mijn hond komt niets te kort, ik fiets iedere dag met hem, hij krijgt genoeg beweging. Veel beweging is essentieel, maar realiseer je dat hoe meer je gaat fietsen en/of hardlopen hoe meer je de conditie verhoogt en je dus steeds meer moet fietsen om je hond moe te krijgen.
Daarnaast ben je niet echt actief aan het werk met je hond en juist dat laatste maakt het leuk om jou als baas te hebben! Het betekent niet dat je nu ineens niet hoeft te gaan lopen en fietsen, maar vind de balans tussen beweging geven en lekker werken met je hond.
Iets anders is wanneer je bijvoorbeeld stept of fietst met je hond op smalle kronkelige bosbaadjes en je hond naast je moet lopen. Als jij geen richting aan geeft, moet de hond echt wel goed nadenken. Die honden zijn na afloop dan ook echt moe.
Bron: doggo.nl  ( gratis nieuwsbrief.)

Praktijk speuren.

Dit doe je met 2 personen, 1 loopt een spoor uit, de ander met de hond aan een lange lijn met tuig om, gaat zoeken. Hierbij hetzelfde principe, te beginnen met een maden doosje hier gaan wat snoepjes in, stempel het doosje met de gaatjes naar beneden op de grond ( een paar meter) en bouw dit uit. Degene die wegloopt, heeft een zakdoek met zijn lucht achtergelaten, laat de hond die ruiken, en geef het commando zoek. Vervolgens kan er na verloop van tijd een langer spoor gemaakt worden, tot zelfs 1,5 km.  Begin hiermee op een ondergrond die met gras is want daaraan blijft je lucht langer hangen. dit praktijk speuren kun u ook doen bij een speurhonden school. Wij geven dit als opleidingen www.labradoodle-site.nl .
In het filmpje is te zien dat zoekspelletjes en 'brokken jagen' gebruikt worden al beloning. Zo leuk vinden honden het!

Informatieve links:

de Jachthond als huishond
www.actiefmetInzicht.nl
www.hersenwerkvoorhonden.nl
www.actiefmetjehond.nl

 Een speurende hond, deze mevrouw heeft les bij mij.