Kleuren en soorten vacht

Heeft u na dit te lezen nog steeds een voorliefde voor een Labradoodle, prima, maar laat u niet misleiden door mooie verhalen, die zeggen labradoodle’s zijn onderhoudsvrij, niets is minder waar.

Kleuren en soorten vacht
KLEUREN

CHOCOLADE

Snuit van een chocolakleurige hond kan lichter van kleur zijn — lichtbruin
Pigment: neus, oogranden, snuit en kussentjes onder de poten – roze of roodbruin.

Chocolate Labradoodle

ZWART

Een foto geeft nooit de echte charme van een zwarte Labradoodle. Daar kwam ik achter toen ik voor het eerst een zwart teefje zag. Deze edele kleur heeft me simpelweg verrukt. De zwarte Labradoodle is ook moeilijk te fotograferen.
Pigment: zwart
Ogen: zwart of donkerbruin.
In deze zwarte kleur zijn vaak bruine en zilveren tinten te zien.

Zwarte  Labradoodle

CAFÉ AU LAIT

Echte café au lait kleur is een zeer subtiele tint van bruin.
Pigment: roze of roodbruin
Ogen: bruin of honing kleurig

ABRIKOOS

Vaak abusievelijk genoemd goud, rood of karamel

Apricot Labradoodle

CARAMEL

Een van de mooiere kleuren. We onderscheiden verschillende tinten karamel, van licht tot donker. Op latere leeftijd (omstreeks de twaalfde maand) wordt vaak de tint donkerder.
Pigment: roze — rood (oogranden, snuit en kussentjes onder de poten)
Ogen: lichtbruin of groen-goud

ROOD

Pigment: Rood of zwart
Ogen: donkerbruin

Rode  Labradoodle

CRÉME

De kleur Crème heeft veel verschillende tinten (waaronder goud)
Pigment: zwart
Ogen: verschillende tinten bruin of zwart
Of roze
Ogen: lichtbruin, unieke expressie van menselijke ogen
Crèmekleurige hond met een goede vacht hoeft niet zo vaak als andere rassen gewassen wor¬den. Het vuil en modder welke op het vacht terecht komen drogen uit en vallen eraf, zonder onaangename geur achter te laten – dit is een van de zovele opmerkelijke voordelen van de Labradoodle.

Cream Labradoodle

GEVLEKT

Vlekken van verschillende kleuren op verschillende lichaamsdelen

Soorten vacht

Er worden drie soorten vacht onderscheden bij de Labradoodle. Wol vacht (krullend), fleece vacht (krullend), fleece vacht (golvend)

Wol vacht (krullend)

Dicht en dik, lijkt op vacht van een poedel. Regelmatig borstelen is vereist. Vacht is geschikt voor mensen met allergieën, verhaart (ruit) niet en heeft geen typische honden geur. Opvallend kenmerk — vacht golft niet in de wind als het hond rent — blijft vrijwel onbewogen. Trimmen van het vacht dient zeker 4 x tot 6 x per jaar plaats te vinden, om het vacht in goede conditie te houden.
De vacht wissel van puppy vacht naar normaal vacht valt niet zo op als bij honden met fleece vacht. Dit is te danken aan regelmatig trimmen, waardoor de puppy vacht langzaam maar zeker verwijderd wordt.

Fleece vacht (golvend)

De vacht golft mooi in de wind, wat een prachtig gezicht is. De periode waarin het puppy vacht door de volwas¬sen vacht wordt vervangen is zeer belangrijk. Het valt niet vanzelf eruit, vandaar dat regelmatig borstelen zeer belangrijk is. De hond kan ook kort geschoren worden (zeer kort haar achterlatend), maar zelf zou ik het niet aanbevelen – lang haar zit er fantastisch uit. De vacht dient vaak en regelmatig geborsteld te worden, om klitvorming tegen te gaan. Dit bespaart niet alleen een forse uitgaven bij de Hondentrimsalon, maar ook een heleboel hondenleed, want klitten eruit halen doet pijn. En is daar om gewoon dierenmishandeling. Als u wel een Labradoodle wilt maar geen onderhoud, neem dan een andere hond, of laat de vacht altijd kort. Waarbij gezegd moet worden dat niet elke honden kapper de klitten vakkundig verwijderen kan. Een puppy vacht dat niet regelmatig verzorgd wordt kan heel gemakkelijk gaan klitten. Een goede trimmer kan de klitten vakkundig verwijderen, maar het is wel een kostbare en tijdrovende aangelegenheid. Het wisselen van de vacht begint ronde de tiende maand en duurt enkele weken.

Het hoofd van de hond wordt met een schaar vormgegeven. Het baardje geven we een ronde vorm. Uit het oogpunt van hygiëne laten we het niet lang groeien (geen geitenbaardje).
Deze vacht wordt beschouwd als allergie vriendelijk. De hond verhaart niet maar moet echter wel de vacht wissel van puppy vacht naar volwassen vacht doorlopen. Bij juiste verzorging is dit proces bijna niet te merken.

Fleece vacht (krullend).

Sommige haarplukken zien er spiraal achtig uit. De verzorging gelijk aan de golvende fleece vacht. Deze vacht wordt beschouwd als allergie vriendelijk. De hond verhaart niet, moet echter wel het wisselen van puppy vacht naar volwassen vacht doorlopen. Bij juiste verzorging is dit proces bijna niet te merken.


GA KLITVORMING TEGEN

- verzorg je hond goed, borstel vaak zijn vacht
– trim en knip en vacht bij
– verzeker jezelf dat je hond geen klitten heeft voordat je hem in bad doet; hierdoor worden de klitten vaster en het los borstelen van deze klitten blijkt dan onmogelijk.
– Was je hond niet met cirkelvormige bewegingen – vacht dient gewassen te worden met rechte bewegingen van boven naar beneden.
– Droog je hond niet af met cirkelvormige bewegingen – vacht dient gedroogd te worden met rechte bewegingen van boven naar beneden.
– Borstel de hond tijdens het föhnen (bewegingen van boven naar beneden).
– Zodra de vacht afgedroogd is besprenkel het met water met honden conditioner, waardoor de vacht het juiste look krijgt (golvend of krullend).


Let op!!! Sommige Doodle ’s hebben wimpers van maar liefst 6 cm lang. Deze niet afknippen. Soms wordt het wel gedaan, waardoor de hond er veel minder mooi eruit gaat zien.