Teken- en vlooien werende middelen

Er bestaan talloze chemische middelen voor uw hond en kat ter bestrijding van teken en vlooien. Deze middelen (vaak in de vorm van pipetten) bevatten veel chemische rommel. Insecticiden die wij mensen niet mogen gebruiken omdat ze schadelijk zijn, maar die wel op een dier aangebracht mogen worden. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe middel Bravecto. Onlangs werd dit middel door een dierenarts voorgeschreven aan een drachtige moeder. Het middel mag niet gebruikt worden op pups, maar wel toegediend worden aan de drachtige moeder! De pups zullen het middel via de bloedbaan van de moeder (Bravecto is namenlijk voor een periode van 3 maanden werkzaam) binnen krijgen en later via de moedermelk. Maar pups zelf mogen het niet krijgen!

Ieder chemisch bestrijdingsmiddel dat goed werkt en waarvan de teken en vlooien spontaan dood van je huisdier afvallen zijn fout. Je bent werkelijk huisdier aan het vergiftigen. Dit vergiftigen kan zich uiten door blandblaren, onrust, janken en piepen, allergische reacties, verlamming en zelfs de dood. Is in dit geval het middel niet veel erger dan de kwaal?

Behandeling tegen vlooien is niet nodig wanneer je hond er geen heeft. Wel regelamatig op vlooien controleren natuurlijk. Wanneer je ook katten in huis hebt is het raadzaamwel een natuurlijk middel ter voorkoming van vlooien te gebruiken. Daarnaast geldt altijd dat goede voeding belangrijk is. Door goede voeding zal de weerstand van uw hond beter zijn en is deze inder lekker en vatbaar voor vlooien en teken.

Hier onder worden een aantal 100% natuurlijke teken- en vlooien werende middelen uitgelicht. De één zal beter voor uw hond of kat werken dan het andere en de ene manier van aanbrengen zal meer uw voorkeur hebben dan het andere. We beginnen met het middel dat u in GEEN geval moet gebruiken.

 

Gevaarlijke vlooien en teken pipetten!

Sinds 19 juni 2014 verkoopt de Aldi vlooienpipetten met als werkzame stof: Diazinon. Wij adviseren dit middel niet in te zetten als vlooienbestrijding voor uw hond of kat. Diazinon is niet alleen giftig voor vogels en vissen, maar ook voor vliegende insecten waaronder bijen. En deze laatste hebben het in Nederland al moeilijk genoeg. Erger nog: bij verkeerde toediening of in hogere concentraties is Diazinon ook voor u en uw huisdier giftig, met stuiptrekkingen en verzwakte ademhaling tot gevolg. Diazinon is matig irriterend voor ogen en huid. Gebruikt u het middel toch, vermijd dan contact met de huid en draag handschoenen. Bij vermoeden van overdosering of bij klachten na gebruik neem altijd direct contact op met uw dierenarts (heeft u zelf klachten ga dan direct naar uw huisarts). Let op: Diazinon als werkzaam bestandsdeel zit ook in vlooiendruppels van andere fabrikanten.

Diazinon kan bij Poedels (en daardoor ook bij Labradoodles) dodelijk zijn. Helaas is dit al meerdere malen gebeurd en dan niet alleen bij het merk dat de Aldi verkoopt. Ook de merken Frontline, Advantix en Stonghold hebben al voor problemen gezorgd. Van milde- tot zware vergiftigingsverschijnselen met zelfs de dood als gevolg. 

Meer info over Diazinon

 

Bestrijding van teken en ongedierte met KNOFLOOK

Knoflook heeft een werend werking tegen vlooien, teken, schimmels en wormen. De werking is niet voor 100% betrouwbaar, dus u moet er niet van uitgaan dat de hond door wat knoflook nooit meer vlooien of teken kan krijgen. Pas ook op dat u niet te veel knoflook geeft. Hierdoor kunnen de rode bloedcellen kapot gaan en kan de hond anemie krijgen (het eigen immuunsysteem breekt de rode bloedcellen voortijdig af waardoor er een tekort ontstaan en er problemen ontstaan in het zuurstoftransport van de hond). Gebruik maximaal 1 teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag. Knoflook werkt overigens wel bloedzuiverend en het houdt het immuunsysteem van uw hond hoog, maar ook hiervoor geldt… met mate. Geef knoflook voor alle veiligheid in de vorm van een schapenvetbonbon met knoflook. Wanneer u zich houdt aan de beschrijving op de verpakking zult u niet overdoseren.

 

NaDeBeet roller 10 ml

Na de beet is een 100% plantaardige en natuurlijke formule voor de verzorging en verzachting van de huid bij insecten- en kwallenbeten. Het  bestaat uit een zorgvuldig samengestelde compositie van essentiële oliën die bekend staan om hun ontgiftende, jeukstillende en van nature insecten werende eigenschappen op basis van de huidverzorgende jojoba olie. Door de zachte en natuurlijke formule is de roller ook geschikt voor een rode en gevoelige huid en voor kinderen vanaf 3 maanden. Voorheen was dit product bekend onder de naam anti-insect roller. Vanwege wetgeving is de naam veranderd in Na de beet, maar de formule is hetzelfde gebleven.

Op een dag ging ik naar het bos en toen ik thuis kwam kon ik teken van onze honden afhalen. Ik zag ze letterlijk lopen. Het was Koninginnedag, de winkels waren dicht en ik had geen teken werend middel in huis. Zelf gebruik ik altijd Na de beet gebruik tegen muggen. Omdat ik het een fijn middel vind en omdat het natuurlijk is. De eerstvolgende keer dat ik naar het bos ging heb ik Na de beet ook bij mijn honden gebruikt. Tot mijn verrassing heb ik daarna geen teek gezien. Een volgende keer had ik ze ’s ochtends behandeld met Na de beet. Omdat ik ze er ’s middags nog naar vond ruiken heb ik het niet op nieuw gebruikt. Helaas hadden ze daarna wel weer een teek. Het werkt dus goed bij regelmatig gebruik. 

Samenstelling: Een compositie van 100% zuivere, natuurlijke essentiële oliën zonder toevoegingen: Simmondis Californica, Eucalyptus Citriodora, Juniperus virginiana, Lavandula x intermedia, Pelargonium graveolens*, Cinnanomum zeylanicum, Syzygium aromaticum, Tagetes minuta, Nepeta cataria.

Gebruiksaanwijzing: Breng Na de beet voor iedere wandeling aan. Bij een grote hond een streepje van 2 cm tussen de schouders, op de kont, tussen de voorpoten en op de borst. Loopt je hond graag door hoog gras dan is het belangrijk het ook op de poten aan te brengen. Gaat je hond veel en vaak met zijn kop door de struiken, neem dan punt van de oren en nek zeker mee. Op een gegeven moment weet je zelf wel waar bij jouw hond de zwakke plekken zit en daar behandel je dan met Na de beet. Houd in ieder geval de schouders en kont in het vaste schema. Bij kleine honden houd je een kleiner streepje ongeveer 1 cm aan. Ben je echt in “teken land”, gebruik gerust een beetje meer. Er is geen contra-indicatie, maar let wel op dat je niet te veel gebruik. De honden zelf vinden het zelf niet lekker ruiken en daarnaast ruikt je hond ook nog eens veel beter als wij mensen.

Note: Heb je een echte waterrat, neem de roller dan mee onderweg zodat je na het poedelen opnieuw Na de beet aan kunt brengen.

 

CDVET Teek & Vlo exit

CDVET Teek & Vlo exit is een 100% natuurlijk alternatief voor de normale chemische middelen tegen teken, mijten vlooien en insecten. De lichaamsgeur van de hond wordt nauwelijks beïnvloed. De geur van cdVet Teek & Vlo exit is voor mens en dier niet waarneembaar, maar voor insecten en andere plaaggeesten onverdraaglijk.

Samenstelling: Melaleuca alternifolia Oil, Simmondsia chinensis Oil, Lavandula angustifolia Oil, Geranium Oil. Werkzame stof: Melaleuca alternifolia extrakt

Gebruiksaanwijzing: Gedurende drie weken dagelijks één druppel links of rechts in de gehoorgang van het oor inmasseren, of één druppel direct op de huid tussen de schouderbladen en aan het begin van de staart(aanzet) aanbrengen. Na drie weken breng je één tot twee keer per week een druppel aan. Bij consequent gebruik het hele jaar door beschermt cdVet Teek & Vlo exit ook goed tegen vlooien.

Note: Dit product is niet voor gebruik bij katten

 

Tic-clip anibio

De tic-clip is een gifvrije penning van Anibio en werkt jarenlang. De hanger bevat een speciale energetisch geactiveerde laag met hoog trilling potentieel en heeft een hoge opslagcapaciteit (tot 2 jaar). In de omgeving van de hanger en dus in de omgeving van het dier ontstaat een bijzonder trillingsveld dat honden en katten tegen teken en vlooien beschermt.

Gebruiksaanwijzing: Een tic-clip wordt met de twee bijbehorende ringen aan de halsband of aan het tuigje (materiaal maakt niet uit) bevestigd. Waar of hoe precies de tic-clip hanger wordt bevestigd, maakt in principe niet uit. Het is belangrijk de hanger gedurende de dag aan de halsband  laten hangen, anders kan er geen permanente bescherming worden bereikt. Voor katten, kittens, puppies en kleine honden (tot 15 kg) is in het algemeen één ring voldoende.  Voor grotere honden en paarden worden twee ringen geadviseerd. Indien gewenst kan 's nachts de halsband met de tic-clip veilig worden verwijderd. Het duurt gemiddeld ongeveer 5 dagen voordat een voldoende beschermend effect wordt bereikt. Je dient wel altijd de bijgevoegde ringen te gebruiken, aangezien ook deze energetisch zijn behandeld. Vanaf de datum waarop een ring door de clip wordt getrokken, blijft de tic-clip tot 2 jaren werkzaam.

Note: De tic-clip kan geïsoleerde statische ladingen en informatie uit de omgeving of vanuit de drager opnemen. Daarom is het zinvol en belangrijk om de tic-clip hanger ongeveer elke 2 à 3 weken gedurende een minuut onder stromend koud water af te spoelen (de tic-clip kan hierbij aan de halsband blijven hangen).

De tic-clip is via ons te koop. Klik hier om de tic-clip te bestellen.

 

Anibio Melaflon Spot-On (ideaal voor waterratten)

Een precieze toepassing, zelfs in de dichtste hondenvacht werkt Melaflon Spot-on. Langdurige en 100% natuurlijke bescherming tegen teken, vlooien, mijten en ander ongedierte. Bevrijdt uw hond of kat snel van ongedierte en beschermt direct. Bevat zuiver plantaardige werkzame stoffen. Snelle en betrouwbare bescherming. Gemakkelijk toe te dienen. Melaflon Spot-On is het plantaardige alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. De druppels laten zich gemakkelijk en snel als een fijne filmlaag over de vacht en de haren van uw huisdier verspreiden en komen niet in de bloedsomloop of in het lymfesysteem terecht. Bij correct gebruik is Melaflon Spot-on daarom onschadelijk voor u en uw huisdier. Melaflon Spot-on is waterbestendig gedurende regenbuien en bij zwempartijen. Na wassen met shampoo moet Melaflon Spot-on wel opnieuw worden aangebracht.

Samenstelling: niet ionische Tenside, Isopropanol, Macadamia ternifolia, Melia Azardirachte, Citrus limon, Juniperus virginiania, Lavendula augustifolia (DAB). Werkzame stof: Margosa-Extrakt 0,9g/l.

Gebruiksaanwijzing: In de nek, bij de staartaanzet en op de onderbuik aanbrengen. Honden: iedere 7 - 10 dagen 1-6 druppels, afhankelijk van de grootte van de hond en de lengte van de vacht. Katten: iedere 7 - 10 dagen 1-2 druppels. Bij acute gevallen 3 dagen lang 1x per dag aanbrengen. Druppels direct op de huid aanbrengen.

Note: Niet bij puppies jonger dan 16 weken gebruiken. Niet geschikt voor zogende dieren.

 

Fenegriekpoeder

Fenegriek is een kruid met een kerrie achtige geur en smaak en heel goed te gebruiken bij honden en katten als een natuurlijk middel tegen ongedierte. Het houdt vlooien, teken, muggen en ander ongedierte weg. Ook kan je het geven aan honden en katten die een sterke geur bij zich dragen. Wanneer je het dagelijks geeft gaat je hond of kat na ongeveer een week naar kerrie te ruiken. Een geur waar alle ongedierte een hekel aan heeft, maar ook een geur die voor de meeste baasjes prettiger is dan de sterke geur die je hond of kat.

Blijf altijd goed je eigen hond in de gaten houden. Wat voor de ene hond goed werkt hoeft voor de andere niet te werken. Je hebt namelijk ook nog te maken met andere elementen die van invloed zijn op de geur die een hond uitscheid, zoals voeding, hormonen (loopsheid, zogen,…), shampoo, enzovoorts. Verder kan fenegriek een eetlustopwekkende werking hebben. Gaat jouw hond ook schrokken haal dan een anti-schrokbak in huis.

Gebruiksaanwijzing:

Kleine honden (volwassen gewicht tot 10 kilo) halve theelepel per dag
Middelgrote honden (volwassen gewicht van 10 tot 25 kilo) theelepel per dag
Grote honden (volwassen gewicht van 25 tot 45 kilo) eetlepel per dag
Zeer grote honden (volwassen gewicht vanaf 45 kilo) volle eetlepel per dag
Meng de fenegriek door het voer, mag verspreid over meerdere keren gedurende de dag.

Note: Fenegriek mag niet worden gegeven bij schijnzwangerschap en niet aan zwangere en zogende honden. 

 

En dan  heeft je hond ineens weer teken

Zoals hierboven al aangegeven heb je bij de bescherming van je hond tegen vlooien en teken ook te maken met andere elementen die van invloed zijn op de geur die een hond uitscheid, zoals voeding, hormonen (loopsheid, zogen,…), shampoo, enzovoorts. En vooral die laatste blijkt een factor waar we niet snel aan denken. Van verschillende mensen in mijn omgeving had de hond ineens extreem last van teken, terwijl de preventie hetzelfde was als voorheen. Iemand gebruikte fenegriekpoeder, iemand gebruikte de tic-clip en iemand gebruikte een combinatie van beiden. Toch hadden één overeenkomst. Ze hadden hun hond, direct voor deze last kreeg van teken, gewassen. De zoete shampoo geur heeft een aantrekkingskracht op teken. Wil je je hond, als de bossen en grassen vol staan met teken, toch wassen, gebruik dan een 100% natuurlijke shampoo waar o.a. citroen, tea tree en lavendel in zit en waar geen parfum of andere zoete luchtjes aan zijn toegevoegd. 100% Natuurlijke shampoo is o.a. te koop bij Animal Naturel. Een andere goede shampoo is de AromaZone tea tree/lavendel shampoo van Dezynadog, te koop via Jetty van der Hulst.