Eigenschappen Labradoodle en Golden doodle

1. De Labradoodle en de Golden doodle staan te boek als een hypoallergeen ras. Dit betekent dat we gereduceerde allergische reacties zien bij mensen die hier juist aanleiden, dus minder symptomen. Men claimt een vermindering van tot wel 98%. Dit ras zou een uitkomst zijn voormensen die graag een hond willen maar leiden aan astma, CARA, cystische fibrose ( taaislijmziekte) of mensen die gevoelig zijn voor allergenen. Men adviseert mensen met allergische aandoeningen wel om eest tijd door te brengen met deze honden voordat ze er een kopen, en hun medicijnen gewoon te blijven gebruiken.
Helemaal niet-allergeen is dit ras niet, allergeenvrije honden bestaan niet, zelfs haarloze honden zijn niet “niet-allergeen. Dit komt omdat allergische reacties vooral opgewekt worden door huidschilfers en meestal niet door lengte of de hoeveelheid van de haren van de vacht. Haren spelen wel een rol bij allergieën omdat in de haren pollen, stof en schimmels kunnen blijven hangen.


2. Daarnaast zijn deze honden zeer geschikt als hulp hond, zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Labradoodle’s worden ingezet als hulp hond voor kinderen met ASS ( het hele spectrum aan autistische stoornissen), met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking.
( persoonlijk noot, niet elke Labradoodle heeft het in zich om hulp hond te worden, dit zou in het nest getest kunnen worden. )

Eigenschappen

De eigenschappen van een hondenras bepalen de mate van geschiktheid van dit ras voor de eigenaar. Dit hangt samen met de levensstijl en de gezinssamenstelling ven de eigenaar, de hoeveelheid tijd en energie die een eigenaar voor zijn of haar hond ter beschikking heeft en het verwachtingspatroon dat de eigenaar van zijn of haar hond heeft. Er moet een goede match aanwezig zijn om beide partijen gelukkig te maken.

De meest kenmerkende eigenschappen van de Labradoodle zijn de volgende:

•    Een uitzonderlijk hoog intuïtief vermogen:
Deze honden voelen zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je of op te vrolijken of te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer intelligent en zeer goed te trainen. Van daar dat ze bij uitstek geschikt zijn als therapiehond, hulp hond of (blinde) geleidehond. Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom goede gezinshonden. ( persoonlijke noot: dit moet wel in de socialisering meegenomen worden, want elke hond kan angstig gemaakt worden door gebrek aan de juiste contacten). De keerzijde van deze eigenschap is dat het houden van dit type hond veel tijd en aandach6 vereist. Het meest wrede wat u dit type hond aan kan doen is het aan zijn lot overlaten. Hun slimheid zorgt er ook voordat ze net zo vlot ongewenst als gewenst gedrag aanleren, daarom is training essentieel. Deze honden zijn snel slimmer dan hum eigenaren. Wanneer u niet bereid bent om de eerst 12 maanden tijd te investeren in puppytraining, kunt u beter een ander ras kiezen.

•    Hypoallergeen ras:
Omdat deze honden haren hebben, die zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers, en omdat ze niet tot nauwelijks verharen staan ze bekend als allergievriendelijk en niet astma-opwekkend. Andere voordelige eigenschappen van hun vachttype is dat ze niet ruiken en dat vlooien minder kans hebben. De keerzijde van deze eigenschap is de zorg die u aan vachtverzorging moet besteden in de overgangsfase van pup naar volwassenheid. Tussen de leeftijd van 10 tot 14 of 15 maanden oud verwisselt de puppyvacht naar het volwassen haar type, echt ook nu valt dit haar niet uit. Dit betekent dat simpelweg borstelen van de vacht in deze periode niet voldoet maar dat u met professioneel trimmer materialen aan de slag moet om dode haren te verwijderen. Doet u dit niet dan gaat de vacht matten en vilten en moet u de hond uiteindelijk kaal scheren, ( persoonlijke noot:  wat veel mensen overkomt, de vacht verzorging wordt erg onderschat)

•    Gek op water:
Zien deze honden water dan willen ze er in springen. Zo gauw ze de kans krijgen om met water te spelen, waar dan ook, dan zullen ze dit ook doen. Dat betekent dat ze er van houden om met hun waterbak te spelen , onder tuinsproeiers te duiken en in modderpoelen rond te darren, ook in zee springen ze zo, lekker achter de meeuwen aan.

•    Honden met humor:
Het zijn honden met een neiging tot gek doen, om u aan het lachen te maken of uw aandacht te trekken. Wanneer u ze te lang negeert of geen tijd of aandacht voor ze heeft, worden ze baldadig en kunnen ze met voorwerpen gaan slepen omdat ze willen spelen. Dat is niet slecht bedoeld maar voor sommige mensen kan dit een irritante eigenschap zijn.

•    Sterk apporteer instinct:
Ze houden van het weggooien en ophalen van voorwerpen. Dit is een harstikke leuke eigenschap om uw kinderen mee bezig te houden, maar het maakt deze honden ook uitermate geschikt voor het oppikken van sleutels e.d. voor gehandicapter. Het betekent echter ook dat ze u snel met de mond ( weliswaar met een “zachte mond”)  willen beetpakken om u ergens mee naar toe te leiden. Onervaren hondeneigenaren zouden dit als een vorm van “bijten “ kunnen ervaren.

•    Twee typen temperamenten:
Er zijn binnen dit ras honden die actief zijn of juist wat rustiger van aard. Overleg met uw fokker naar welk type hond u op zoek bent. In het algemeen zijn Labradoodle’s opgewekte en energieke honden maar met een goed trainingsprogramma krijgt u een rustige en goed luisterende hond.

Uiterlijke kenmerken

Er bestaan twee vachttypes, krullend ( curly of wool) of open ( weavy of fleece). In hetzelfde nest kunnen beide typen vacht voorkomen. De krullende vacht moet u regelmatig kammen en moet twee tot drie maal per jaar getrimd worden. ( persoonlijke noot: 4 tot 5x per jaar doet ook mee, daar ze het ook snel warm hebben ). De open vachttype heeft iets minder verzorging nodig maar kan ook wat meer rui of haar verlies vertonen waardoor hij minder geschikt is voor mensen met een allergie. Beide soorten dient u regelmatig te knippen, daar de vacht doorgroeit.

•    De Labradoodle bestaat in een diversiteit aan kleuren, geroken wit, crème, abrikoos, rood, café au lait, chocoladebruin, zilver, goud, zwart, blauw, maar het is weltekens een kleur tegelijk.