Goede pup

Een goed adres, van een “goede fokker” voor een “goede “pup??

Kijken, kijken en niet kopen!

Advertenties:

Het is niet nodig om advertenties zoals op marktplaats af te schrijven, alleen moet hier wel een gebruiksaanwijzing bij.

U kunt inderdaad gaan kijken ( verderop in het verhaal zal ik vertellen waar u op kunt letten). Wees kritisch, en ga een paar keer kijken, als het u daar bevalt dan zou ik me niet zoveel zorgen maken.

Maar neem nooit een pup mee bij de eerste keer dat u bij het adres komt van de fokker.

Steek uw licht op en doe research via internet, praat met mensen die al de hond hebben die u wilt, ga bij fokkers kijken zonder voorwaarden, bent u niet welkom dan is een pup van daar niet welkom bij u.  Ga naar evenementen rasdagen, tentoonstellingen, behendigheid scholen, ga bij een trimmer langs, enz., voordat u een definitieve keuze maakt. Het voordeel is dat u inzicht krijgt in hoe een fokker om kan gaan met zijn nest en u ziet bij sommige rassen ook een enorm verschil tussen de nesten. Er worden labradoodle’s aangeboden maar deze zijn het soms niet ( bouvier x  poedel) of worden aangeboden als een niet verharende Labradoodle, maar is b.v. een eerste kruising F1 ( welke waarschijnlijk wel zal verharen, en bijna zeker niet hypoallergeen is), ook worden doordat labradoodle’s “in” zijn, veel hondjes uit het buitenland gehaald, en als Labradoodle verkocht , of je kunt er ook 1 treffen uit een puppyfabriek   ( brood fok ). Ook zijn er vaak wandeldagen, waar u zich bij aan kunt sluiten, zo kunt u de honden zien, de verschillen, en ook de mensen spreken die er al een hebben. En waar de pups dan vandaan komen. Als uw toekomstige hond, een ras hond is, dan kunt u contact opnemen met de officiële rasvereniging. Dit is natuurlijk moeilijker als die er niet is zoals bij de Labradoodle.

Zo gaat u op zoek naar een goed adres waar u uw pup wilt kopen.

U heeft een adres gevonden waar u uw pup zou willen kopen, hieronder zullen we enkele tips geven waar u op kunt letten.

•    Waar zijn de pups en de volwassen honden? Dit in verband met het socialiseren van de pups, het is n.l. belangrijk dat de jonge hondjes  in huis geboren worden, en ook opgroeien, zodat ze echt onderdeel van het normale huishouden zijn, en zo overal al aan wennen vanaf het begin dat ze gaan horen en zien. ( later schrikken ze nergens meer van).
Dit is niet voor iedereen haalbaar, maar vanaf de 3e levensweek minimaal 50%  van de tijd in huis doorbrengen  is wel het minimale.
•    Ook is het belangrijk dat ze andere volwassen honden om zich heen hebben want de volwassen honden voeden de puppen ook op, hier een grom en daar een waarschuwing, is goed voor puppen, want dat gaan ze later ook meemaken, en weten dan al vroeg hoever ze kunnen gaan.
•    Ook de omgang met kinderen van allerlei leeftijden is om hierboven belangrijk.
•    Met diverse speelgoed, pluchbeesten, etc.
•    Liggen ze in een schoon hok? ( alles hierboven is minstens zo belangrijk, als ze alleen een schone plaats hebben en verder alleen muren, dan is de pup niet gesocialiseerd, en kunt u problemen verwachten die niet echt meer goed komen)
•    Wat doet de fokker actief aan socialisatie? Neemt hij de pups al een keer mee in de auto, buggy, mee naar dorp, of speelveldje, en gewoon op straat aan een riempje lopen.
•    Horen ze af en toe een hard geluid, of zijn ze alleen in een kennel, op een “boerderij” en wonen ze afgelegen?? ( hierdoor maken ze te weinig mee) dit komt nooit meer echt goed.
•    Kunt u achterhalen, hoeveel nestjes de moeder al heeft gehad ( sommige fokkers laten hun teef elke loopsheid een nest krijgen, dit zijn de bewuste broodfokkers. Bij een ras vereniging is hier controle op. Als de teef 2x per jaar een nest krijgt, dan krijgt het 2e nest geen stamboom meer, want dit is niet toegestaan voor de gezondheid van de teef). Max. 1x per jaar, en in totaal 4 nesten in een hondenleven. Sommigen geven echt niet om hun eigen honden, ze willen alleen maar puppen verkopen.
•    Laat u niet verleiden om ergens af te spreken behalve bij de fokker thuis, dus niet op een ander adres waar puppen mee naar toe genomen worden. U moet met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat.
•    Zijn er ( bij de Labradoodle)  ED. , HD, foto’s gemaakt en wat is hiervan de uitslag, is de hond getest op van willebrand, P.R.A. als deze uitslagen niet overlegd kunnen worden, dan moet u wegwezen.
•    Het meest ideale is:  als er ( ook bij de Labradoodle) een afstammingsbewijs afgegeven wordt bij de pup. Hierop kunt u zien hoeveel Labradoodle de pup is en ook de voorouders van de vader en moeder staan hierop.
•    Is het een hobby fokker, deze zijn tegenwoordig ook verplicht om zich verantwoordelijk te gedragen, t.o.v. erfelijkheid onderzoeken, en koopcontracten.
•    Zien de pups er schoon uit, oogjes, oortjes, kontjes. Stinken ze erg, wegwezen.
•    Is de moeder even weg? Dit is geen goed teken, u zou te maken kunnen hebben met een buitenlands nest, waar geen moeder van in Nederland is, als dit niet het geval zou zijn, dan is het natuurlijk geen probleem dat u wacht, of dat u een anderen keer nog eens langs kan komen.
•    pups mogen niet voor de 7 weken ( bij wet vastgelegd ) weg bij hun moeder, 8/9/10 weken is veel beter, ook omdat ze nog veel van hun moeder kunnen en moeten leren.
•    Is de moeder angstig of agressief ( dit kan wel in de eerste levensweken, zeker bij een jonge moeder, maar dan is ze overbezorgd), koop daar geen pup,  het is bewezen dat de moeder dit door kan geven aan haar puppy’s. Dit kan erfelijk belast zijn. De moeder zou veel vertrouwen in zijn eigenaar moeten hebben, dat hij bezoek toelaat.
•    Het spreekt voor zich dat als de andere dieren er goed uitzien, dit ook een teken is dat de honden goed verzorgd worden. Is dit niet het geval, koop daar geen pup.
•    De pups moeten ingeënt, ontwormd en gechipt worden, als u de pup komt halen, hoort u hiervan een inentingsboekje mee te krijgen. ( lees hier meer over onder het kopje, vaccinatie, en ontwormen).
•    Het is naar mijn mening uit den boze om pups te laten steriliseren en castreren op zeer jonge leeftijd. Naar mijn mening wordt dit alleen maar gedaan om het honden bestand van een bepaald “ras” klein te houden, dit is niet zonder risico zodat er met weinig dieren gefokt kan worden, en ik vind het zelfs dierenmishandeling. ( Lees hier meer over onder het kopje, te vroeg castreren)
•    Probeert de fokker u een pup op te dringen, ga dan weg.
•    Een goede fokker neemt de tijd, om u en uw wensen te leren kennen, hij zal de positieve en negatieven kanten van het ras aangeven.
•    Kijk wat voor iemand het is.  Het kan ook van 2 kanten niet klikken, ga dan uit elkaar.

Er zijn grofweg gezegd, 3 soorten fokkers van labradoodle’s !

Hier maak ik natuurlijk geen vrienden mee.

•    De broodfokker, de pups zijn vaak aantrekkelijk geprijsd, en neemt het niet zo nauw, met hoe vaak hij een teef gebruikt, wat voor voeding ze krijgen ( zie kopje voeding), of ze al ziek zijn, enz. er wordt door niemand gecontroleerd.
•    De happy middle ( hoe moeten we het anders noemen).Serieuze fokkers, die af en toe een nest hebben, ik zelf noem het:  mijn honden zijn mijn taart, en de evt. pups zijn de slagroom, maar zonder slagroom kan je ook taart eten. Dit is meestal een combinatie van poedel x labrador, maar dan wel een meerdere generatie, dus F1b, F2, enz. een F1 kan prima zijn maar deze zullen verharen, en geef je daar niet om, dan is dat helemaal prima, ze krijgen een andere ( sluike, verharende vacht). Maar zijn vaak wel hele leuke honden, met een fijn karakter.
•    De fokkers die de labradoodle’s fokken  waarvan  5 a 6 soorten rashonden in gekruist zijn. Deze worden vaak gesteriliseerd en gecastreerd op zeer jonge leeftijd, ( zie kopje  te vroeg castreren) en ook zouden zij claimen de echte doodle te fokken, ( zijn het niet allemaal kruisingen?? ) deze zijn het duurste, maar ook hierbij geld, als iets te mooi lijkt,( goedkoop) dan is dat ook vaak zo. Je kunt beter doorsparen voor een wat duurdere pup, dan een ongezonde pup in huis te halen.

Het gaat er eigenlijk om, wat vind ik mooi, en hoe kom ik aan een gezonde pup.

Ben ik te fel? Ben ik te boos?

Je mag het zeggen, ik wordt er erg verdrietig van om mensen die ik totaal niet ken, aan de telefoon te krijgen, die een pup van 10 weken, van 7 maanden enz. in moeten laten slapen, omdat hij verkeerd gefokt is, en ze vervolgens in de kou te laten staan, natuurlijk mogen ze een andere pup komen halen, maar als je al die pijn, en dat verdriet meegemaakt heb, dan wil je daar toch geen pup meer vandaan en zeker niet als ze ziek zijn, zoals HD, diarree, verlamming enz. Zeker niet als het voorkomen had kunnen worden.


Als een pup vanaf het begin ziek is, dan moet er iemand op de barricade springen en dat doe ik nu, want we moeten met z’n  allen zorgen dat de broodfok stopt!