Botten en rauw voer Barf

De Barf methode, Barf staat voor bones and raw food.

Men moet aan 5 diersoorten voldoen minimaal per week of 2 weken. Meer diersoorten prima, minder niet. Waarvan 50% vleesbot waarvan het 50/50 moet zijn. 30% spiervlees, 10% pens en 3% lever, 3% hart en 3% nier.

Je hoeft ook niet compleet per maaltijd te voeren maar over een periode. Je kunt volstaan met 6 avonden vleesbot, 1 avond vis. Op 3 avonden krijgen ze orgaan erbij, 1 avond lever, 1 avond hart, 1 avond nier en dan zo'n 120 gram per hond. 1 avond boekmaag, 1 avond pens erbij (als er pens bij zit krijgen ze minder vleesbot), 2 ochtenden vleesbot met 1 ochtend hertentong erbij

Dat is hoe ik het doe, maar er is geen goed of slecht. via de barf rekenhulp hier te downloaden barfplaats rekenhulp bereken je heel makkelijk wat je kan geven en dan is het domweg indelen.

Orgaanvlees;
Alle soorten hart, lever, maag, pens.
Groente en fruit koop ik op de markt, pureer dit en doe het in bakjes. Het is het makkelijkste om een blender te nemen, daar 2 glazen water met zeewier in doen, groenten zoals spinazie, sla, andijvie, in de blender doen tot een smeuïge pap, en dit over het eten doen, dit kan ook ingevroren worden, zodat je het in blokjes kan ontdooien wat je nodig hebt.

Al Cindy haar honden (4 stuks en 1 gast aan tafel) eten kvv (carnibest) en barf. De verhouding is 20% kvv en 80% barf. Dit komt mij het beste uit. Hele hoop mensen staan me echt aan te gapen als ik zeg dat mijn honden echt vlees krijgen en botten eten. En dan komt onherroepelijk de vraag; maar dat is toch duur!!! Nee, het is niet duurder dan een ‘goed’ A-merk brokken, sterker zelfs als je eenmaal je adressen hebt gevonden kan je zelfs goedkoper uitzijn. Met een beetje brutaliteit kom je een heel eind. Sommige dingen krijg ik ook gratis zoals zalmkoppen, dit is toch afval voor de visboer of vaak snijlingen. Ik probeer gemiddeld rond de 2,= per kg uit te komen en dat lukt meer dan goed. Zo betaal ik voor kipkarkas € 0.23 pkg, voor geitenribben €1,=pk, hertenvlees €1,= pkg daarentegen zijn lamsribben en nekken een stuk duurder rond de €3,50pkg en kalfsribben spant bij mij de kroon met €5,= pkg. Het enige wat je als nadeel aan zou kunnen merken is het feit dat je een vriezer moet aanschaffen, wat meer zaken moet afrijden en porties moet maken. Al mijn vriezers komen voor een habbekrats van marktplaats af en als je, je aanmeldt bij de diverse forums  zal je zien dat er vaak verzamelritjes plaatsvinden door mensen in den bepaalde regio om zo de kosten te drukken en porties maken hoort gewoon bij de lol van het barfen. 

Zo kan Baloe niet tegen een hele pens maaltijd als enige overigens vandaar dat de pens over 2 maaltijden verdeelt wordt met vleesbot en 5 ochtenden spiervlees.

Bij Barf stel je je eigen menu samen. Eigenaren die barfen willen graag weten wat hun hond echt eet. Bij kant en klaar vers vlees leg je deze verantwoording opnieuw bij de fabrikant. In kvv zit vrij veel orgaanvlees zo’n 30% en dat is eigenlijk teveel.
Bij Barf voer je 2 – 6% van het totale lichaamsgewicht. Een hond van 26 kilo krijgt 2,2% van haar lichaamsgewicht te eten want neerkomt op zo’n 550gram per dag. Bij barf voer je compleet over een bepaalde periode, zeg een maand en hierbij dien je rekening te houden met de volgende percentages;
-    50 – 60% vleesbot waarbij 50% vlees en 50%bot.
-    15 – 20% orgaanvlees
-    5-10 % groente en fruitmixen
-    5% overig zoals een eitje, yoghurt en wat tafelrestjes.

Je mag eigenlijk alles voeren behalve varken i.v.m. de ziekte van Aujeszky (pseudo rabiës) en geen dragende delen. Mocht je kale botten voeren, dus botten waar geen vlees aanzit dan moet je dat compenseren met wat anders zodat je ongeveer op de 50-50 uitkomt. Dit kan dus zijn, kopvlees, rundvlees, hertenvlees etc. etc.

Om je hond te wennen aan botten eten zijn kippennekken en/of lamsribben uitermate geschikt. Kip, zullen mensen nu wel denken dat splintert toch; ja alle botten splinteren als ze gekookt of gebraden zijn maar rauw niet. Probeer het zelf maar eens, je breekt het zo door de midden. Mocht dit goed gaan dan kan je ook eens wat anders proberen. Voorbeelden van wat ik zoal voer aan botten of de zogenoemde RMB’s (raw meaty bones); Niet bij elke hond gaan botten goed, bij mij 2 van de 4 honden niet, ze verteren het niet goed, daarom krijgen ze vlees waar ook wat grof vermalen bot in zit.

Kipkarkas, kippennekken, kippenbotjes, kippenpoten, kippenvleugels, eenden karkas, eendenbouten, eenden vleugels, eenden nekken, parelhoenkarkas en poten, kwartels, runderen strot, lamsribben, lamsnekken, lamspoten, geitenribben, geitennekken, hertenribben, struisvogelkarkas, hazenkarkas, kalfsbotten, kalfsspareribs, panharing, sardientjes, zalmsnippers, zalmkoppen   ( let op geen kweekzalm).

Voorbeelden van spiervlees;
Rundvlees, kipfilet, hertenvlees, struisvogelvlees, gehakt, kopvlees, paardenvlees.

Voerwijzer
Barfplaats
Natuurlijkrauwvoer
Barf-natuurlijk
labradoodle-site.nl
Centrumoase