Labradoodle origineel F1 F2 F3

Labradoodle origineel, generaties en vacht.

Labradoodle’s zijn een ras in ontwikkeling. Ze zijn niet geregistreerd, omdat het een niet erkend ras is door de Raad van beheer. Persoonlijk is dat voor mij ook niet nodig, want dat zou dan ook betekenen dat ze uiteindelijk tegenover elkaar in de showring zouden komen te staan.  mijn doel puur is voor de gezonde familiehond. Waarom de naam Labradoodle origineel? : dit is n.l. waar het “ras” mee begonnen is, in Australië, en waar daarna meerdere rassen doorgekruist zijn, Labradoodle origineel bestaat uit 2 of 3 rassen, n.l. poedel, labrador en golden retriever.

Wel zou het prettig zijn als er toezicht gehouden zou worden op dit “ras” daar er veel misstanden zijn. En er ook veel doorgefokt word.

Hieronder de aanduidingen van de generaties:

Generatie terminologie:

F1 (eerste generatie) eerste Kruising van Labrador x poedel. Dit maximaliseert hybride kracht (genetische gezondheid zoals door: grotere nest maten, gezondere puppy’s en minder specifieke genetische kwalen),
Dit haar type haar kan glad worden als een Labrador, stug/ warrig zoals een Ierse wolfshond of golvende/ruige krullen; ze kunnen verharen  of niet verharen; pups in het zelfde nest kunnen qua vacht behoorlijk variëren. Dit is niet de beste kruising  voor mensen met ernstige allergieën.

F1B (F1 Backcross of tweede generatie) Dit is een F1 terug naar een poedel gefokt. d.w.z. de nazaten uit deze worp zijn:  75% poedel ,  maar nog steeds zien ze er anders uit dan een poedel!  80% van deze pups hebben mooie zijdeachtige vacht / wol jassen, maar enkelen zullen  een meer  poedelige vacht krijgen en zitten aan het  eind van het spectrum. Dit is te zien in het nest.
Golvend,  krullend, rommelig uiterlijk qua vacht zijn deze Doodle’s ze zijn het meest consequent in jas typen. F1B is de meest aan te raden kruising ( omdat hier genoeg poedel in zit), om zijn niet-verharende  en allergie vriendelijke vacht. Dit type is doodle is het gemakkelijks in de vacht verzorging.

F2 (tweede generatie ) deze Kruising is F1 x F1 een Labradoodle (F1 of hogere generatie). NB F1 x F1 waarschijnlijk zullen sommige pups buitengewoon labby of zeer poedelige vacht krijgen en wordt nooit aanbevolen, aan mensen met een hevige allergie.
met deze combinatie krijgt u dezelfde percentage van Lab x poedel-mix zoals een F1 Labradoodle, zodat ze meer kans hebben om te verharen.

F3 (derde  generatie) (F1B x F2 of F1B x F1B of F1B x Multi- generatie Labradoodle of F2 x F2)

F2 Labradoodle x F2 Labradoodle Kruising, ook wel genoemd:  Multi-generatie = F3 of hogere generatie Labradoodle en F3 of hogere generatie Labradoodle Kruising: dit is wat de Labradoodle’s meestal horen te zijn.( F1B x F2 of F1B x F1B of F1B x Multi - generatie Labradoodle of F2 x F2). Zij behoren niet te verharen.

Resume, allergische personen, kunnen het beste een F1b, F3,  F2b, F3B nemen, daar er dan genoeg poedelvacht in zit zodat ze niet zullen verharen, neem zeker nooit de gladste uit het nest.