Hoeveel mag ik wandelen / beweegschema

Beweging

Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur. Dit is echt veel te veel voor een jong hondje.

Hieronder een bewegingsschema;

- 8 tot 9 weken: 10 min. 4x per dag
- 9 tot 10 weken 15 min. 4x per dag
- 11 tot 16 weken max. tot 20 min. 4 x per dag
- 16 weken tot
5 maanden max. tot 25 min. 4x per dag
5 tot 7 maanden max. tot 30 min. 4 x per dag

Hierna:

tot 15 maanden langzaam opvoeren en bedacht zijn op wilde spelletjes

-Spelen met andere honden - Spelen met andere honden vooral ook andere rassen is prima voor de (sociale) ontwikkeling van de pup. Het verbetert de communicatie, de pup leert zijn handelingen te timen en inventief probleemoplossend bezig te zijn. Bovendien is het spel tussen pupjes onderling voor ons mensen een heel aardig schouwspel. Echter, laat een pup niet met honden spelen die vele malen zijn / haar afmeting, gewicht hebben. Bij een pup zijn de gewrichtsbanden nog niet verstevigd en er is nog weinig bespiering. Zo kunnen er dus vaak onherstelbare blessures ontstaan. Een pup kan dus best met honden van hetzelfde formaat, gewicht spelen en dan maakt het niet uit of de ander een pup is of een volwassen hond van een klein ras.
-Bal gooien — Gewoon gedoseerd bewegen is bij een jonge hond van groot belang maar ga niets forceren door bijvoorbeeld met ballen te gooien. De pup zal er naar toe willen rennen en moet bij het speeltje aangekomen remmen. Juist dit remmen is een zware belasting. Laat een jonge hond die beweging nemen die het zelf kiest. Rol de bal vlak voor hem, verstop de bal onder een kleedje, geef een bal met een touwtje eraan of een flostouw....verzin van alles, maar voorkom abrupte bewegingen.

-Fietsen — Ga pas op de leeftijd van anderhalf jaar met de hond fietsen. Vanaf een half jaar een klein stukje rechtuit met hem hardlopen kan wel. Ook wennen aan de fiets kan als de hond ouder is door met de hond en de fiets aan de hand een klein stukje te wandelen.
-Traplopen, springen — De pup mag geen trappen lopen of in of uit de auto springen voordat hij volgroeid is. Vooral traplopen naar beneden en uit de auto springen is een zware belasting voor de pup (geen sleutelbeenderen). Je kunt een pup wel leren om de trap op en af te lopen. Doe dit bij voorkeur niet thuis (als hij dat later ook niet mag) maar bv. in een winkelcentrum waar een trap is met brede, niet te hoge treden. De borst van de pup moet hierbij ondersteund worden. Uit ervaring weet ik dat het niet meevalt, zo'n eerste jaar van je hond. Je wilt al zoveel met 'm gaan doen, 't
lijkt erop alsof hij — als hij een half jaar is — al zoveel kan.

Gladde vloer

Laat de honden zeker niet op gladde vloeren spelen. Het risico van uitglijden en onverwachtse bewegingen is daarop een stuk groter.
Overbelasting/ c.q. einde spel
Je hond wil het allemaal zo graag. Toch moet je beheersen. Ga op een verstandige, doordachte manier met het bewegen van je pup en je jonge hond om. De kans op blessures of onherstelbaar letsel wordt daarmee zo klein mogelijk gehouden. Ook al heb je het idee dat de hond het wel aan kan. Ten eerste laat een pup, net als een kleuter, je niet weten wanneer hij zijn grens bereikt heeft, je ziet het pas aan de hond dat hij moe is wanneer hij ruim over zijn grens is heengegaan. Overbelasting heeft dan al plaatsgevonden. Je kunt er uren naar zitten kijken. En juist op dat punt maken we een fout! Hij gaat door met spelen totdat hij er letterlijk bij neer valt. Als baas dien je je pup in bescherming te nemen en het spel op tijd te laten stoppen.
Maar al te vaak wordt gedacht dat pups wel uit zichzelf zullen stoppen met spelen als ze moe zijn. Niets is minder waar!

Röntgenfoto pup

Dierenkliniek Rijnoever uit Alphen aan den Rijn plaatste een bericht op Facebook wat ik hier graag wil delen.

“Omdat we de laatste tijd veel nieuwe pups binnen onze praktijk mogen knuffelen, hier het volgende ter informatie: Dit is een röntgenfoto van een pup van een paar weken oud. Zie hoeveel de botten moeten groeien voordat ze een benige verbinding hebben met elkaar! Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen. Veel activiteit op jonge leeftijd kan op latere, of zelfs op jonge, leeftijd problemen als heupdysplasie en andere orthopedische problemen geven. Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit. Fysieke activiteit in de vorm van spelen met andere honden, wandelen, training, apporteren, enzovoort.

Geniet van uw pup maar onthoudt: een 6 maanden oude baby laat je ook niet 2 km per dag lopen zo ook niet een pup.”