Brok versus vlees

Onderzoek Keuringsdienst van Waarde 

Het schijnt dat je lastig binnen de deuren van een brokkenfabrikant komt. Dit bleek ook toen de Keuringsdienst van Waarde op onderzoek uit ging. Zij hielden een onderzoek naar wat er in honden en kattenvoer verwerkt zit. Helaas is dit lastig te achterhalen. Je vraagt je dan af of de fabrikanten iets te verbergen hebben? Lees verder>>

Ooit een wolf een brokje zien vangen??

Als je mensen vraagt waar de hond van af stamt zal bijna iedereen zeggen; van de wolf ( en wel voor 98% is het DNA het zelfde), en als je dan vraagt wat eet een wolf , zal het merendeel van de mensen zeggen; vlees. Dan is het toch raar dat wij onze honden dit niet geven. Daarnaast; Wie heeft er wel eens gezien dat een wolf zijn potje kookt bij het kampvuur? En zo maken wij wel de brokken…..Wanneer we voedingsmiddelen verhitten, wordt de chemische samenstelling daarvan drastisch veranderd. Mensen koken hun eten omdat we voeding eten waar we biologisch niet op ingesteld zijn. We kunnen geen rauw vlees verteren - wel gekookt vlees. Honden zijn carnivoren, wij zijn omnivoren. Ze zijn ingesteld op de vertering van rauw vlees - en ze kunnen niet zo goed overweg met gekookt eten en zeker niet met  granen.

Over brokken;

De meeste brokken bevatten 20% vlees en dit is dan al veel te noemen. In acht genomen dat de hond een vleeseter is, is dit ronduit laag. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten. Voorbeelden hiervan zijn kippenklauwen en kippenkoppen.
In brokken zit wel veel graan dit is lekker goedkoop. En een hond kan niets met graan, het gaat er aan de voorkant in en aan de achterkant weer uit. Vandaar de grote hopen ontlasting, en op een gegeven moment darmproblemen. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, hondachtigen en de wolf. Het komt wel in grote getalen voor in hondenbrokken. Vaak toch wel 50% of meer van de totale brok. Waarom zo’n hoog percentage vragen sommigen zich misschien nu af, simpel, graan is een goedkope energie leverancier. Een hond haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan bevat voornamelijk koolhydraat en dus energie. Het is de goedkoopste energieleverancier en lekker goedkoop voor de fabrikant. Onnodig om te zeggen dat het niet de mooie maïskolven zijn die wij eten maar de resten van de graanplanten. Granen, in deze hoeveelheden, kunnen schimmels en gisten (op de huid en in de darm) veroorzaken. Het is dan ook gebleken dat sommige honden met een chronische oorontsteking of darmontsteking goed reageren op een dieet waar geen granen in verwerkt zijn. Bovenstaande in ogenschouw genomen is het dan ook niet zo verwonderlijk dat er tegenwoordig zoveel honden zijn met huid en darmproblemen.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding. En het gros van de eigenaren voert dit gewoon aan hun dierbare hond(en)…. Als je toch brokken wilt voeren kun je dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt zoals vitamine C. Daarvoor kan je het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken "Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat" dan moet je weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.
Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Natuurlijke vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines weer aanvullen. Er wordt dan eigenlijk een soort multivitamine-pil toegevoegd. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat honden, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen. Ze kunnen domweg niets meer hebben.

Zijn er alternatieven voor brokken?

Ja, zie kopje vers vlees voor honden.
In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met gemalen botten en gepureerde (rauwe) groentes. De meeste merken bevatten dus alles wat de hond nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde hond in de maag vernietigd door het zuurdere maagzuur.