Haargroei in de oren

Informatie over haargroei in de oren van honden.

Sommige hondenrassen hebben haargroei in hun oren. Jarenlang is aan de trimmers geleerde ombij honden die haren in de oren hebben, dit haar uit te plukken. Dit haar wordt vaak heel dik en door warmte in het oor kunnen bacteriën welig tieren. Regelmatig kregen/krijgen trimmers ook honden doorgestuurd door dienartsen om deze handeling  te verrichten, ook omdat veel dierenartsen vonden/vinden dat dit bij de trimmers thuishoort.  


Het verwijderen van de haren is niet leuk voor de hond, maar ook niet voor de trimmer. Deze moet voorzichtig, na eerst poeder in het oor gedaan te hebben, de haren met de vingers uitplukken. Omdat de hond soms al last van zijn oren heeft, of er een bacterie in het dikke haar aanwezig is, kunnen veel honden na het uitplukken van de oren met de oren gaan schudden. Of de trimmer komt oorproblemen tegen, waarna de hond wordt doorgestuurd naar de dierenarts. Bij heel veel honden komt de pseudomanasbacterie in het oor voor, die onbehandeld problemen kan geven.


Door een nieuwe professor van de faculteit in Utrecht wordt de dierenartsen nu verteld dat de haren niet uit de oren verwijderd behoeven of magen worden. Als reden wordt opgegeven, dat er regelmatig honden voor behandeling komen die bij de trimmer zijn geweest. En doordat het haar verwijderd is, zouden deze honden nu oorproblemen hebben. Het wordt de trimmers zo wel moeilijk gemaakt. Want wat moeten zij doen? Als een hond naar de dierenarts gaat en de haren zijn niet verwijderd, dan is er een kans dat deze dierenarts de trimmer nalatigheid verwijt. Maar komt een hond bij een dierenarts die geleerd heeft dat het haar niet uit de oren mag, dan kan de dierenarts c.q. de hondeneigenaar de trimmer verwijten dat de oren uitgeplukt zijn. Een hele vervelende positie voor de trimmer dus!


Overigens hebben wij de nieuwe methode om geen haar te verwijderen uitgebreid in de praktijk getest. Bij 20 honden, waarbij normaal het haar maandelijks werd uitgeplukt, lieten we dit haar nu zitten. Na enkele maanden kregen ongeveer de helft van de honden problemen. Ze gingen met hun hoofd schudden, aan de oren krabben, de oren werden warm en gingen stinken. Onze conclusie is, mits het haar regelmatig en voorzichtig wordt uitgepluk, het aan te raden is haar te verwijderen. (Bron: Groomers Europe)

Een supergoed oorpoeder is Ear Dust van Jetty van der Hulst, dit poeder is speciaal vervaardigd om te gebruiken in de oren en evtentuele problemen in de oren. Wanneer de oren alleen geplukt moeten worden, dan 3 dagen van te voren een beetje poeder in de oren doen. Hierdoor zal het haar makkelijkere loslaten. Tevens is dit oorpoeder antibacterieel, hierdoor krijgen evtuele bacteriën minder kans zich te vermenigvuldigen.


Sinds we hier Ear Dust gebruiken hebben de poedels en Doodles bijna nooit meer last van oorontstekingen. Het is overigens ook belangrijk dat de oren nooit nat worden van binnen. Dus wassen of een cleaner gebruiken, niet doen tenzij er erg veel oorsmeer aanwezig is. Hierna altijd de oren van binnen goed  droogmaken met zacht papier.