Gezondheid

Voorzichtig baas ik ben nog maar een puppy

- De botjes
- Het bewegingsstelsel van de hond
- Voer

Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat een hond tot 15 maanden nog niet volgroeid is.

De botjes

Het beendergestel van een jonge pup bestaat bijna geheel nog uit kraakbeen. Het meeste kraakbeen gaat tijdens de groei over in been. Bij een jonge hond bestaat het bot voornamelijk uit kraakbeen. Dit kraakbeen is zacht en buigzaam. In de loop van de ontwikkeling van een hond zetten kraakbeencellen zich om naar botcellen. Tot die tijd is het van het grootste belang dat wij als eigenaar de jonge hond goed begeleiden. De verkeerde belasting of overbelasting kan ervoor zorgen dat het kraakbeen / bot op een verkeerde manier groeit. Ook is het mogelijk dat er botgroei optreedt op plaatsen waar dat niet normaal of gewenst is. De gevolgen kunnen divers zijn, maar heupdysplasie ( HD) is de meest bekende. HD wordt niet alleen erfelijk bepaald, de manier waarop de pup opgroeit, is ook van grote invloed op het wel of niet voorkomen van HD. Dit proces duurt ongeveer 1 á 1,5 jaar. Tijdens deze groei kan er van alles mis gaan, vooral bij de wat grotere en zwaardere rassen. Kraakbeen is zacht en buigzaam, dus kwetsbaar

De gewrichtsbanden en spieren

Bij een pup zijn de gewrichtsbanden nog niet verstevigd en er is nog weinig bespiering. Zo kunnen onherstelbare blessures ontstaan. De gewrichtsbanden verstevigen zich pas als de groeischijven zich sluiten, dit is op de leeftijd van 15 maanden. Nu komt er ook pas echt bespiering.

Het bewegingsstelsel van de hond

Het skelet is het geraamte van de hond. Het is samengesteld uit beenderen die door middel van gewrichten met elkaar verbonden zijn. We onderscheiden verschillende typen gewrichten al naar gelang de toegelaten bewegingsgraad tussen twee beenderen: sommigen zijn volledig immobiel zoals de schedelbeenderen, andere laten bewegingen in de drie dimensies toe (gewricht tussen de schedel en de ruggengraat).
De bewegelijkheid van het skelet wordt gegarandeerd door de dwarsgestreepte spieren die zich via pezen op de verschillende beenderen vasthechten. Hun contracties veroorzaken bewegingen van beenderenstructuren ten opzichte van elkaar zoals bij de huig-r en strekbewegingen. De spiercontracties worden gecontroleerd door zenuwen en door tussenkomst van het centraal zenuwstelsel: de hersenen en de kleine hersenen voor de willekeurige bewegingen, het ruggenmerg voor de reflexen De hond bezit, al naargelang het ras, drie o vier min of meer ontwikkelde gangen: stap draf, galop en telgang. De hond is een uitstekende springer en een gemiddeld zwemmer De mate van aanwezigheid van deze eigen schappen verschilt per ras.

Gewrichten

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee beenderen. En daarvan zijn er heel wat bij dier en mens. De uiteinden van de botten die in een gewricht bij elkaar komen zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dat laatste dempt de schokken, net zoals zolen van sportschoenen dat doen. Tussen het kraakbeen zit een vloeistof (synovia). Deze vloeistof werkt als een soort smeermiddel en zorgt ervoor da de beenderen /botten soepel over elkaar kunnen schuiven. Aan weerszijden van een gewricht zitten gewrichtsbanden. Deze zorgen voor stabiliteit als je beweegt en houden de botten op hun plaats.
De gewrichten zijn verschillend naar gelang de beweging die ze voortbrengen:
- een eenvoudige verankering die geen enkele beweging toelaat (schedelbeenderen).
- De kraakbeenverbinding die een heel kleine beweging tussen twee benige structuren toelaat (bijvoorbeeld het bekken en de verwerking ervan bij een bevalling waardoor enige beweging tussen de verschillende botten mogelijk wordt).
Het echte gewricht waar de betrokken oppervlakken met hyalien kraakbeen bedekt zijn en waarbij de twee beenderuiteinden door een gemeenschappelijk kapsel omgeven zijn. Dit kapsel omvat een holte gevuld met een viskeuze (stroperige) vloeistof, het synoviaal vocht dal voor liet kraakbeen zowel een voedende als oliënde rol heeft. Het kraakbeen is een erg teer weefsel dat zich niet vernieuwt nadat het vernietigd is, vandaar het grote belang van deze dubbele bescherming van het synoviaal vocht Veelal is het gewrichtskapsel omgeven door een fibreuze mantel (bindweefsel) en door verscheidene ligamenten die de gewrichtsstabiliteit bevorderen.

Indien twee beenderuiteinden niet echt complementair zijn, kan een bijkomende kraak-beenschijf of meniscus tussen de twee gewrichtsvlakken aanwezig zijn (kniegewricht).

Voer

De beenderen zijn opgebouwd uit een verkalkte fibreuze structuur (bindweefsel). Deze verkalking treedt progressief op tijdens het foetale leven en de groeiperiode. Deze groeiperiode houdt lang aan bij pups van grote rassen. Niet voorzichtig zijn met kalk toevoegen, gewoon NIET doen! ( Behalve bij de Newfoundlander )
- Een pup heeft veel rust nodig om te groeien en bij teveel beweging zal hij zijn voeding niet gebruiken om te groeien, maar omzetten in energie met als resultaat een drukke, magere, hoog opgeschoten pup.
- Voor een maagtorsie hoeft u bij een pup niet bang te zijn .Om ze zindelijk te maken moeten ze na de maaltijd even naar buiten.
Uiteraard geen wilde spelletjes na het eten!
Tot 15 maanden ben ik eigenlijk nog maar een puppy…… zowel geestelijk als lichamelijk.


http://burgseeli.nl