Manuele therapie voor honden (H.I.M.T.)

Wij bieden aan al onze puppen gratis levenslange behandeling aan

Vaak komt een dierenarts er niet helemaal uit en wil hij op de gok medicijnen geven of opereren. Schroom dan niet contact met ons op te nemen, want wij willen altijd en heel graag helpen. Er zijn voorbeelden waarbij zowel hond als baas onnodig leed bespaard had kunnen blijven, evenals torenhoge rekeningen.

Mijn man heeft een praktijk voor mensen in geïntegreerde manuele therapie H.I.M.T. (Honden Integrative Manual Therapie) en behaalt daar hele goede resultaten mee (www.imtpraktijk.nl). Meestal kan hij wat betekenen voor mensen die nergens meer terecht kunnen. Omdat wij vier honden hebben was het eigenlijk een logische stap om dit ook op honden toe te gaan passen. Op mijn verzoek is hij een opleiding binnen zijn vakgebied gaan volgen, met als resultaat dat hij al een heleboel honden van hun problemen afgeholpen heeft. De manuele therapie die hij uitvoert is met minimale kracht, waarmee hij verklevingen of trauma’s los kan maken waardoor de hond weer vrij kan bewegen en van pijn af kan komen. 

H.I.M.T. is eigenlijk altijd toepasbaar, er zijn geen contra-indicaties. Vaak is het wel nodig dat er een voedingsadvies wordt gegeven, omdat veel honden niet de goede voeding krijgen. Het behoeft eigenlijk weinig uitleg dat als de hond bijvoorbeeld niet de goede voeding krijgt hij daardoor ook klachten kan ontwikkelen. Denk maar aan ziekte van Crohn bij mensen. Zij behoren geen granen te eten. Het zelfde geldt voor honden die darmproblemen hebben. Ze kunnen dan wel manuele therapie ondergaan maar als zij last hebben van de darmen moet er ook ander eten gegeven worden. Zie ook onder het kopje “voeding”. 

Hier onder een aantal voorbeelden waarbij H.I.M.T. kan helpen: 

Bij darmproblemen. Door het eten van brokken worden de darmen op sommige plaatsen een beetje poreus. Hierdoor gaan ze verkleven en scheef zitten. Door los te maken waar het verkleefd is gaan de darmen weer beter werken.

Darmproblemen kunnen ook andere klachten voorkomen, zoals:
- Hernia en andere problemen aan het bewegingsapparaat.
- Hoofdpijn en daardoor prikkelbaar zijn.
- Diarree en zeer mager zijn.
- Mank lopen (dit kan ook een botkneuzing zijn).
- Haaruitval is meestal een symptoom van problemen in de darmen. Hierbij volgt zeker ook een
  voedingsadvies. Men kan natuurlijk manueel de darmen helpen, maar als de voeding niet verandert
  komt het probleem natuurlijk weer terug. Zie ook het stuk over zeewier en visolie onder het kopje
  “voeding”.
- Achterhand slapte, spondylose, is ook vaak een probleem van de darmen of een gevolg van een
  sterilisatie.


Schade door inenting slaat meestal op de nieren. Hierdoor wordt de hond angstig, maakt moeilijk contact, slaapt veel, reageert autistisch/apathisch. In dit geval worden o.a. de nieren behandelt, waardoor deze weer beter gaan werken en de hond weer de oude kan worden. Zie ook het stuk over zeewier onder het kopje “voeding”.

Schade ontstaan door een operatie kan behandeld worden, denk dat aan verklevingen die losgemaakt worden of bijvoorbeeld het behandelen van incontinentie bij gesteriliseerde of gecastreerde honden.

Honden die met keizersnee geboren zijn, kunnen een behandeling zeker goed gebruiken. Bij een natuurlijke bevalling worden alle wervels in het geboortekanaal gemobiliseerd. Doordat ze niet via de natuurlijke weg zijn geboren werkt het zenuwstel niet of niet goed (met bijvoorbeeld een hernia bij bulletjes als gevolg).

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Overweegt u manuele therapie voor uw hond? Dan kunt u het beste via de mail contact met ons opnemen.