Diarree en asafoetida

Asafoetida is een gele gedroogde hars afkomstig uit de wortels en stelen van de Ferula asafoetida, een plant uit de Schermbloemenfamilie. In het Midden Oosten en India gebruiken ze asafoetida zowel in de keuken, als in de geneeskunde. Het staat er bekend om zijn grote scala aan medicinale krachten, o.a. diaree, astma, bronchitis, (kink)hoest, vermoeidheid en stress. Het zou de spijsvertering bevorderen en winderigheid voorkomen. Ook zou het bloeddrukverlagend werken. Het poeder wordt ook wel eens gebruikt als alternatieve behandeling van astma en bronchitis. Wanneer je het sap tot olie verwerkt, kan het gebruikt worden in de aromatherapie.

Wij gebruiken asafoetida als hond of mens diarree heeft. Het is het gemakkelijkst in te nemen wanneer je het poeder in een lege capsule doet (te koop bij apotheek, of in grote hoeveelheid via internet). 1 Grote capsule per dag is meestal voldoende. Dit herhaal je 3 dagen. Voor hele kleine hondjes kan een kleinere capsule gemaakt worden. Asafoetida is geen stopper, maar heeft een genezende werking. Het ontsmet de darmen en bevordert de doorloop. Je kunt er niet snel te veel van geven. Asafoetida remt de melkproductie bij schijnzwangerschap en vreemd genoeg bevordert het de melkproductie bij moederhonden die niet genoeg melk hebben. 

Asafoetida is ook bekend onder de naam asafetida, duivelsdrek, reuzenvenkel, stinkende gom, devil’s dung, stinking gum, asant, food of the gods, giant fennel, Jowani badian, hing en ting. Je koopt Asafoetida in de (Hindoestaanse) toko’s met een ruim assortiment.

Wil je meer weten over asafoetida, kijk dan eens op de website van “Europa Ayurveda Centrum”.