Kennelhoest en homeopathie
PUUR Laryngo
Voor de voorste luchtwegen. Bij verhoogd risico door kennelverblijf.
Geschikt voor: Kat, Hond, Knaagdier, Paard, Pony, Vogel
Samenstelling: verdunde extracten van Echte salie (Salvia officinalis), Grote weegbree (Plantago major), Hyssop (Hyssopus officinalis) en Rondezonnedauw (Drosera rotundifolia). Alcohol 20% v/v
Indicatie(s):
Bevordert herstel bij slijm, hoest en kramp van de luchtwegen.
Eigenschappen per ingrediënt: Echte salie (Salvia officinalis) voor gezonde luchtwegen en als antioxidant.
Grote weegbree (Plantagomajor) tonicum voor de slijmvliezen.
Hyssop (Hyssopus officinalis) voor een goede balans in de luchtwegen.
Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia) bij kramperige hoest.
Dosering en toepassing:
Tenzij de arts of therapeut anders voorschrijft.
De optimale dosering 1 - 3 x daags:
Paard 15 - 20 druppels
Hond 10 - 15 druppels
Kat 5 - 10 druppels
20 druppels is circa 1 ml
Indien het in de praktijk lastig is om dit product meerdere malen per dag toe te dienen, volstaat 1 keer per dag of 1 keer per 2 dagen. Geef dan de maximale dosering van één dag. Ook dan is dit product effectief inzetbaar maar kan reactie iets langer uitblijven.
Toediening
Geef dit product met een plastic spuitje rechtstreeks in de mond of bek, eventueel verdund met een beetje water. Bij voorkeur niet tegelijkertijd met een maaltijd omdat het product beter werkt als het wordt opgenomen door het schone mondslijmvlies.
Indien een dier het product niet lekker vindt, kunnen de druppels op een klein stukje lekkers worden gegeven.
Indien de kat de druppels niet accepteert, doe de druppels op een warm lepeltje en laat de alcohol uit het product verdampen. Geef het daarna verdund met wat water of melk met een spuitje rechtstreeks in de bek. Ook kunnen de druppels worden aangebracht op de bovenkant van het pootje, controleer wel of de kat de druppels van het pootje aflikt.
Adviezen voor gebruik
Bij hardnekkige hoest is het raadzaam de dierenarts een diagnose te laten stellen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor hoest: kennelhoest, longontsteking, onvoldoende functioneren van het hart of een (astmatische) bronchitis. Dit middel dient als ondersteuning bij een aandoening van de voorste luchtwegen. Hoest na kennelverblijf of hondenshow is een combinatie van een bacteriële-en virusinfectie, een droge, harde, schrapende hoest, die plotseling begint en vaak voorkomt als de hond zich opwindt of als er aan de halsband wordt getrokken. Vermijd prikkelingen in de vorm van een halsband of bij paarden de aanwezigheid van stof in hooi of stro.
Behandelingsduur
In een acute situatie is de duur van de behandeling relatief kort. Dit kan variëren van enkele dagen tot 3 weken. Ga bij verbetering nog enige dagen door met toediening van dit product.
Bij langdurig ongemak is het effect meestal zichtbaar na 1 tot 3 weken. Bij verbetering kan overgaan worden op een onderhoudsdosering. Dit is meestal de helft van de aangegeven dosering op de verpakking. Kijk bij het doseren van dit product goed naar de reactie van het dier. In het begin kan een hogere dosering nodig zijn, dit product kan veilig in een dubbele dosering gegeven worden. Verlaag de dosering geleidelijk tot een zo laag mogelijke dosering.
Dit product kan blijvend worden gegeven. Het is raadzaam om na iedere 6 tot 8 weken een stop week in te lassen. Zodoende kan na de stop week de ‘prikkel’
opnieuw worden aangeboden. Hervat de behandeling direct indien daartoe aanleiding is.
Bewaren Vermijd direct zonlicht en bewaar dit product droog en bij een temperatuur tussen 5-20C. Buiten bereik van kinderen houden. De houdbaarheidsdatum staat vermeld op het etiket en het doosje.
Synergie en combinaties met andere producten
Dit product kan zonder bezwaar worden ingezet in combinatie met andere natuurlijke gezondheidsproducten en reguliere geneesmiddelen. Voor verhoging van de weerstand geef PUUR Laryngo samen met PUUR Weerstand of Phytonics Immu boost.
Contra-indicaties
Tijdens dracht en lactatie altijd in overleg met de behandelend dierenarts toepassen.
Bijwerkingen
Tot op heden zijn bijwerkingen van dit product niet bekend of gemeld.
Bij een aantal verdunningen en extracten kan bij de start van de behandeling een kortdurende verergering plaatsvinden. Dit betekent dat het dier reageert op het product. Bij ernstige toename dosering halveren of tijdelijk stoppen en daarna weer rustig opbouwen.
Inhoud en Adviesprijs voor consumenten:
50 ml - € 15,95 / 2013
Verpakking: Druppelflacon
Producent: NML health, Weesp
Toelichting: Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Persoonlijke ervaringen:
De belangrijkste symptomen; neusuitvloeiing, deze is vaak helder , en een droge, harde / rauwe hoest. De dieren geven vaak opgeklopt schuim op, soms leiden deze heftige hoestbuien een prikkeling op tot braken.
Ook al is uw hond preventief behandeld tegen kennelhoest, bij de enting, geeft u zoveel zware metalen mee in het bloed, dat het middel erger kan zijn dan de kwaal.
Zelf begin ik direct, met PUUR Laryngo, maar dan wel DIRECT, ik heb het meegemaakt met mijn hond, zij had er 5 dagen last van, ze was ouder, maar met een goed immuunsysteem, ( goede voeding) de hond van mijn moeder ( hier geboren) ook een goed immuunsysteem, is naar de dierenarts gegaan en kreeg antibiotica, het ging niet over, vervolgens aan de PUUR Laryngo en ze was er met 5 dagen vanaf. Een andere pup ( hier geboren) zijn baasje belde mij op of ik wist wat hij had, want hij hoestte zo erg, ik zei direct dat het waarschijnlijk kennelhoest zou zijn, maar dat kon niet want hij was daar voor behandelt was haar antwoord, ze is met spoed een flesje wezen halen, en de kennelhoest ging over. Het kan makkelijk wat langer duren, zoals hierboven bij de product informatie staat. Blijf altijd alert, want er zijn altijd uitzonderingen, misschien is de hond immuun zwak, heeft hij net een andere vaccinatie gehad, en daardoor immuun zwak. In principe is het niet levensbedreigend, maar honden kunnen bij niet handelen, wel longontsteking en chronische luchtweg problemen krijgen. De longontsteking kan wel fataal worden.
Bron: Jeannet van der Meer
Hierbij moet wel gezegd worden dat het niet zonder gevaar is om vaccinatie te geven ( zie hoofdstuk over vaccinaties) zie onder.
Kennelhoest, ontsteking van de luchtwegen vanuit een andere bron.
De homeopathische behandeling van kennelhoest bij de hond
Kennelhoest of Infectieuze Tracheobronchitis is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen van de hond (neus- en keelgebied), vergelijkbaar met keelontsteking bij de mens. De meest voorkomende symptomen hierbij zijn voortdurend hoesten, luidruchtig de keel schrapen en soms slijm opgeven, kokhalzen of braken. Typerend is de droge schraaphoest, alsof de hond een botje in zijn keel vast heeft zitten. Soms ziet men wat etterachtige neusuitvloeiing. Het hoesten kan in de loop van enkele weken vanzelf over gaan, maar soms kunnen ook ernstige complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking, hier moet niet te makkelijk mee omgesprongen worden, daar het ernstige gevolgen kan hebben. Dit is ook afhankelijk van de gesteldheid van de hond. De keel en luchtpijpontsteking kan ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen.
De naam kennelhoest is ontstaan doordat de ziekte zich vooral manifesteert op plaatsen waar veel honden dicht bijeen leven en er voortdurend geblaft wordt, zoals in een kennel. Dus ook op tentoonstellingen, pensions etc. kan een kennelhoestinfectie ontstaan en zich snel uitbreiden. Puppy cursus, en grote uitlaatplaatsen, waar veel honden bijeen komen.
Oorzaken en risicofactoren:
Virussen: er zijn als verwekker van kennelhoest meerdere virussen bekend. Het Para-influenzavirus en het Aden virustype 2 (CAV-2) zijn de bekendste boosdoeners. Beide zijn zeer besmettelijk en veroorzaken ontstekingen en kleine bloedingen op het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor kan vrij gemakkelijk een bacteriële longontsteking ontstaan. Daarnaast kunnen nog meer virussen zoals het hondenziekte-virus en het Aden virustype 2 (CAV-2, besmettelijke leverziekte) kennelhoest veroorzaken.
Bacteriën: bekend is dat ook de bacterie Bordetella bronchiseptica betrokken is bij het ontstaan van kennelhoest. Meestal gaat het om combinaties van verschillende virussen samen met deze bacterie.
Bijkomende factoren: alles waardoor de keel geïrriteerd raakt, kan ervoor zorgen dat kennelhoest optreedt. Verandering van temperatuur, opwinding, stress, veel blaffen, rook, trekken aan de riem verhogen de kans op verspreiding en aanslaan van een kennelhoestinfectie.
Preventie: goede ventilatie en aanvoer van voldoende verse lucht is met name in de zomer belangrijk, opdat de luchtwegen schoon blijven. Het beste kunt u gebieden waar veel honden komen proberen te vermijden, als de ziekte heerst, dan de hond beter niet in contact laten komen met andere honden. De meest voorkomende manier om een kennelhoest op te lopen is via verspreiding door zeer kleine waterdruppeltjes in de lucht (aerosolen). Het komt in de lucht terecht door niezen, hoesten etc. en wordt vervolgens ingeademd of opgesnoven door een andere hond. Ook via opgegeven slijm van een besmette hond kan uw eigen huisdier de ziekte oplopen en verder verspreiden.
Er is mogelijk te enten tegen kennelhoest, dit biedt echter geen 100% bescherming, omdat men geen entstof tegen alle mogelijke virussen heeft. Deze reden, plus het feit dat een enting vrij prijzig is en kennelhoest zelden een fataal verloop heeft, leiden ertoe dat niet standaard iedere hond hiertegen geënt wordt. Het is vaak wel verplicht om een hond voor zijn verblijf in bijvoorbeeld een pension te enten tegen kennelhoest. Vraag hiernaar als u van plan bent uw hond tijdens de zomervakantie in een pension te laten verblijven.
Er zijn twee typen entingen tegen kennelhoest:
Een neusenting (bijvoorbeeld Intrac): hierbij wordt de ent vloeistof in de neus gedruppeld, welke zorgt voor de vorming van antistoffen in neus en keel. De werkingsduur is ongeveer een half jaar.
Een onderhuidse enting (bijvoorbeeld Pneumodog): hierbij wordt de entstof ingespoten en geeft bescherming door de vorming van antistoffen in het bloed. De eerste keer moet de inenting 2 x worden gegeven met een tussentijd van een maand. Daarna is een jaarlijkse herhalingsenting voldoende.
Behandeling: bij milde hoestklachten zonder koorts en lusteloosheid zullen de symptomen van kennelhoest vaak met alleen rust vanzelf genezen. Het is echter aan te raden om vanaf het begin de irritatie van de slijmvliezen van de keel te verlagen. Hiertoe kan dagelijks hoestcur in samenwerking met hoestmix gegeven worden. Wat ook wel wordt gegeven om de keel te verzachten is honing, een kinderhoestdrank, of propolistinctuur.
Men moet ervoor zorgen dat de luchtwegen niet onnodig geprikkeld worden. Dat wil zeggen: Geef de hond veel rust, maak geen lange wandelingen en voorlopig ook geen trainingen/ shows of wedstrijden.
Geef de hond zacht, licht verteerbaar voedsel.
Zorg ervoor dat de hond niet kan trekken aan de riem (gebruik bijvoorbeeld een hoofdband of borsttuigje).
Voorkom opwinding, veel blaffen en/of huilen.
Zorg voor een goed geventileerde en stofvrije ruimte, laat de hond niet op de tocht liggen of in een rokerige ruimte.
Is uw hond ondanks deze maatregelen toch behoorlijk beroerd van de kennelhoestinfectie, dan is een inhalatiebehandeling met etherische oliën.
Bron: Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Gijsbert van der Marel, dierenarts van Simicur