Barf en kant en klaar vlees

Als je mensen vraagt waar de hond van af stamt zal bijna iedereen zeggen; van de wolf en als je dan vraagt wat eet een wolf, zal het merendeel van de mensen zeggen; vlees. Dan is het toch raar dat wij onze honden dit niet geven. Daarnaast; Wie heeft er wel eens gezien dat een wolf zijn potje kookt bij het kampvuur? En zo maken wij wel de brokken…..Wanneer we voedingsmiddelen verhitten, wordt de chemische samenstelling daarvan drastisch veranderd. Mensen koken hun eten omdat we voeding eten waar we biologisch niet op ingesteld zijn. We kunnen geen rauw vlees verteren - wel gekookt vlees. Honden zijn carnivoren. Ze zijn ingesteld op de vertering van rauw vlees - en ze kunnen niet zo goed overweg met gekookt eten en granen.

Over brokken
De meeste brokken bevatten 20% vlees en dit is dan al veel te noemen. In acht genomen dat de hond een vleeseter is, is dit ronduit laag. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten. Voorbeelden hiervan zijn kippenklauwen en kippenkoppen.
In brokken zit wel veel graan. En een hond kan niets met graan, het gaat er aan de voorkant in en aan de achterkant weer uit. Vandaar de grote hopen ontlasting. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, hondachtigen en de wolf. Het komt wel in grote getalen voor in hondenbrokken. Vaak toch wel 50% of meer van de totale brok. Waarom zo’n hoog percentage vragen sommigen zich misschien nu af, simpel, graan is een goedkope energie leverancier. Een hond haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan bevat voornamelijk koolhydraat en dus energie. Het is de goedkoopste energieleverancier en lekker goedkoop voor de fabrikant. Onnodig om te zeggen dat het niet de mooie maïskolven zijn die wij eten maar de resten van de graanplanten. Granen, in deze hoeveelheden, kunnen schimmels en gisten (op de huid en in de darm) veroorzaken. Het is dan ook gebleken dat sommige honden met een chronische oorontsteking of darmontsteking goed reageren op een dieet waar geen granen in verwerkt zijn. Bovenstaande in ogenschouw genomen is het dan ook niet zo verwonderlijk dat er tegenwoordig zoveel honden zijn met huid en darmproblemen.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding. En het gros van de eigenaren voert dit gewoon aan hun dierbare hond(en)…. Als je toch brokken wilt voeren kun je dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt zoals vitamine C. Daarvoor kan je het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken "Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat" dan moet je weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Natuurlijke vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines weer aanvullen. Er wordt dan eigenlijk een soort multivitamine-pil toegevoegd. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat honden, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen. Ze kunnen domweg niets meer hebben.

Zijn er alternatieven voor brokken?

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met gemalen botten en gepureerde (rauwe) groentes. De meeste merken bevatten dus alles wat de hond nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde hond in de maag vernietigd door het maagzuur.

Voorbeelden van kant en klaar versvlees zijn o.a.;
Carnibest, Lotgering, Bandit,Tinlo, Puur Naturis, Shaweca, Haaks Barf.
Als je 3 smaken per 3 weken voert dan voer je compleet.
Er is een versvoer fabrikant die mij heeft verteld: ” HET GOEDKOOPSTE VERS VLEES VOER IS BETER DAN het DUURSTE MERK BROK.”
Daarnaast kan men ook zelf samenstellen volgens de Barf methode, Barf staat voor bones and raw food. Sommige mensen kiezen ook voor een combinatie van beide.

Cindy heeft het met Jesse zelf meegemaakt, Jesse wilde van pup af aan niet eten. Alle A, B en C merken brokken heb ik uitgeprobeerd, ze moest het echt niet. Uiteindelijk wees iemand mij op de voordelen van vers en barf en van dag 1, nu ruim 2 jaar geleden, eet Jesse elke dag met smaak en is ze van een scharminkeltje veranderd in een mooie volle Munsterlander.

Jeannet heeft 1 nest gehad op brokken en 1 nest op vlees (kvv) met de brokken was de ontlasting ontzettend veel en vies en smeerbaar. Met vlees was het opruimen een eitje en ze vonden het heerlijk. Ondanks dat er per dag op een gegeven moment met 13 puppen 10 kg. Per dag doorheen ging. De puppen met brokken werden wakker om 5.00 uur s-morgens en stonden te gillen van de honger ( suikerdip) de puppen op vlees wachten gewoon tot 8.30 totdat ze eten krijgen. Ze zijn rustiger, gemoedelijker, minder poep, minder water en minder “afval”. maar tegelijkertijd zijn ze lekker voldaan, en tevreden en ook een stuk gezonder.

Er is een grootschalig onderzoek gedaan onder 600 honden door Gerard Lippert Dierenarts in België, alles werd meegenomen, alleenstaanden, gezinnen, in de stad, er buiten, brokken, vlees, enz. voor de uiteindelijke leeftijd van onze viervoeters maakte het niet uit of ze in een gezin woonden, buiten, of in de stad, het enige wat uitmaakte was het eten.
Honden op brokken werden gemiddeld 10 jaar oud.
Honden met brokken en restjes en vlees werden gemiddeld 11,5 jaar oud.
Honden met alleen vlees werden gemiddeld 13 jaar oud.
Dierenarts Lippert is aangeklaagd door de brokkenfabrikanten, zijn eis was dat als hij het proces zou winnen, zijn bevindingen door de tegenpartij uitgegeven zouden worden, het boekje is nu te koop “hij heeft gewonnen.” Het is alleen in het Frans uitgegeven en dat kan ik helaas niet lezen.

Bij Barf stel je je eigen menu samen. Eigenaren die barfen willen graag weten wat hun hond echt eet. Bij kant en klaar versvlees leg je deze verantwoording opnieuw bij de fabrikant. In kvv zit vrij veel orgaanvlees zo’n 30% en dat is eigenlijk teveel.
Bij Barf voer je 2 – 6% van het totale lichaamsgewicht. Jesse weegt 26 kilo en krijgt 2,2% van haar lichaamgewicht te eten want neerkomt op zo’n 550gram per dag. Bij barf voer je compleet over een bepaalde periode, zeg een maand en hierbij dien je rekening te houden met de volgende percentages;
- 50 – 60% vleesbot waarbij 50% vlees en 50%bot.
- 15 – 20% orgaanvlees
- 5-10 % groente en fruitmixen
- 5% overig zoals een eitje, yoghurt en wat tafelrestjes.

Je mag eigenlijk alles voeren behalve varken i.v.m. de ziekte van Aujeszky (pseudo rabiës) en geen dragende delen. Mocht je kale botten voeren, dus botten waar geen vlees aanzit dan moet je dat compenseren met wat anders zodat je ongeveer op de 50-50 uitkomt. Dit kan dus zijn, kopvlees, rundervlees, hertenvlees etc etc.

Om je hond te wennen aan botten eten zijn kippennekken en/of lamsribben uitermate geschikt. Kip, zullen mensen nu wel denken dat splintert toch; ja alle botten splinteren als ze gekookt of gebraden zijn maar rauw niet. Probeer het zelf maar eens, je breekt het zo door de midden. Mocht dit goed gaan dan kan je ook eens wat anders proberen. Voorbeelden van wat ik zoal voer aan botten of de zogenoemde RMB’s (raw meaty bones); Niet bij elke hond gaan botten goed, bij mij 2 van de 4 honden niet, ze verteren het niet goed, daarom krijgen ze vlees waar ook wat grof vermalen bot in zit.
Kipkarkas, kippennekken, kippenbotjes, kippenpoten, kippenvleugels, eendenkarkas, eendenbouten, eendenvleugels, eendennekken, parelhoenkarkas en poten, kwartels, runderstrot, lamsribben, lamsnekken, lamspoten, geitenribben, geitennekken, hertenribben, struisvogelkarkas, hazenkarkas, kalfsbotten, kalfsspareribs, panharing, sardientjes, zalmsnippers, zalmkoppen.
Voorbeelden van spiervlees;
Rundervlees, kipfilet, hertenvlees, struisvogelvlees, gehakt, kopvlees, paardenvlees.
Orgaanvlees;
Alle soorten hart, lever, maag, pens.
Groente en fruit koop ik op de markt, pureer dit en doe het in bakjes.

Al Cindy haar honden (4 stuks en 1 gast aan tafel) eten kvv (carnibest) en barf. De verhouding is 20% kvv en 80% barf. Dit komt mij het beste uit. Hele hoop mensen staan me echt aan te gapen als ik zeg dat mijn honden echt vlees krijgen en botten eten. En dan komt onherroepelijk de vraag; maar dat is toch duur!!! Nee, het is niet duurder dan een ‘goed’ A-merk brokken, sterker zelfs als je eenmaal je adressen hebt gevonden kan je zelfs goedkoper uitzijn. Met een beetje brutaliteit kom je een heel eind. Sommige dingen krijg ik ook gratis zoals zalmkoppen, dit is toch afval voor de visboer of vaak snijlingen. Ik probeer gemiddeld rond de 2,= per kg uit te komen en dat lukt meer dan goed. Zo betaal ik voor kipkarkas € 0.23 pkg, voor geitenribben €1,=pk, hertenvlees €1,= pkg daarentegen zijn lamsribben en nekken een stuk duurder rond de €3,50pkg en kalfsribben spant bij mij de kroon met €5,= pkg. Het enige wat je als nadeel aan zou kunnen merken is het feit dat je een vriezer moet aanschaffen, wat meer zaken moet afrijden en porties moet maken. Al mijn vriezers komen voor een habbekrats van marktplaats af en als je, je aanmeldt bij de diverse fora zul je zien dat er vaak verzamelritjes plaatsvinden door mensen in een bepaalde regio om zo de kosten te drukken en tsja porties maken hoort gewoon bij de lol van het barfen.

Al Jeannet haar honden eten, Carnibest, Shaweca, en ook Lotgering, de puppen krijgen de eerste week Bandit ( dit is biologisch en ook fijner om mee te beginnen) daarbij krijgen ze regelmatig ( de volwassen honden) een nieuwe haring dit is goed voor de vetzuren en de visolie die er in zit. Sardientjes kan natuurlijk ook.
De honden doen het er super op, en ook 1 die regelmatig oorontsteking had is er helemaal vanaf.

Een leuk bijkomend voordeel is dat als je vers vlees voert je het milieu ook ontziet want de ontlasting neemt voor 70% af en je hond krijgt hagelwitte tanden. Een echte colgatesmile zeg maar en gelijk veel minder kans op tand en tandvleesproblemen. Dit komt ook omdat er geen granen in het vlees moet zitten ( let daar op) want de granen zorgen voor plak op de tanden. Voor degene onder jullie die jagen met de Munsterlander, geen probleem, Cindy loopt ook KNJV en heeft nog nooit meegemaakt dat 1 van haar honden het wild begon op te eten. Zij ken ondertussen best veel mensen die jagen en vers voeren en die net als ik nooit ergens last van hebben.

Er wordt wel eens gezegd "een hond heeft geen behoefte aan afwisseling en dus kan je, je hond het beste iedere dag lekkere droge brokjes geven".
OH? Is dat zo? Heeft deze mevrouw of meneer dat zelf aan de hond gevraagd? Nou, vraag het maar eens aan je eigen hond! Laat de hond eens kiezen tussen een bak smakeloze en gortdroge brokjes en een bak heerlijk vers en rauw en sappig vlees! Of een bak met rauwe sardientjes in groentepuree met Hüttenkäse. Of een lap pens! Zal de hond de brokjes kiezen?

Je kunt pas zien dat een hond een echte carnivoor is wanneer je hem aan vlees ziet rukken en trekken. Wanneer je hem aan een groot en zacht (en rauw!) vleesbot ziet kluiven, sleuren en scheuren! Dan pas zie je eigenlijk wat voor dier je in huis hebt gehaald! Een vleeseter....

De reden waarom vers en rauw vlees gezond is voor de hond (zelfsamengesteld of kant-en-klaar):
1)Vers/rauw vlees bevat goede bacteriën en enzymen die de hond nodig heeft voor een sterke darmflora.
2)Vers/rauw vlees bevat natuurlijke vitamines en mineralen (goede versvleesvoer producenten voegen niet veel vitamines toe - alleen DIE vitamines die minder voorkomen in de natuurlijke producten door te intensieve landbouw en veeteelt). Natuurlijke vitamines en mineralen worden beter opgenomen door het lichaam van de hond.
3)Het bevat geen antioxydanten/conserveringsmiddelen omdat het bewaard wordt in de vriezer (en het vriezen "conserveert" de voeding op een natuurlijke manier) of het wordt direct vers gegeven.
4)Het bevat geen geur/kleur en smaakstoffen. Gewoon, omdat dit niet nodig is. Het is al lekker van zichzelf.
5)Het bevat voor het grootste deel producten van dierlijke oorsprong (de goede kant-en-klaar merken dus ook!).
6)Vers en rauw vlees bevat geen bind/vulmiddelen.
Doordat vers en rauw vlees (zelf samengesteld of kant-en-klaar) de goede bacteriën bevat en natuurlijke vitamines en mineralen en omdat het geen onnatuurlijk en belastende stoffen bevat, zal een hond gezonder leven. De hond zal:
1)Een mooiere huid en vacht hebben.
2)Beter functionerende organen hebben.
3)Mooiere en schonere tanden hebben (brokken en blikvoeding blijft aan het gebit plakken en veroorzaakt dus schade aan gebit en tandvlees en dus schade aan de gezondheid van de hond).
4)Meer energie hebben of juist rustiger worden doordat hij goed in zijn vel zit.
5)Langer leven.
6)Gelukkiger leven. Want, het is zo lollig en heerlijk voor de hond om vers en rauw vlees te eten.
7)Een stabiele ontlasting hebben (misschien niet in de periode van overschakelen).
8)Een stevigere ontlasting hebben.
9)Een minder stinkende ontlasting hebben (geen ballast stoffen)
10)Minder ontlasting hebben (minder ballast stoffen om uit te scheiden).
11)Geen problemen meer hebben van de anaalklieren, juist door de stevige ontlasting die gelijkmatig is.
12)Minder problemen hebben met de blaas en nieren zoals blaas/nierstenen (door een juiste pH waarde en goede balans).
13)Beter/langzamer groeien, zonder skelet problemen.
14)De acceptatie van vers en rauw vlees is vele malen hoger dan die van andere voedingen. Dus, geen gedonder meer met honden die weigeren te eten!
En zo kan ik nog wel even doorgaan... De lijst is al lang en kan nog langer!

Al met al: verse en rauwe voeding is beter. OOK aan de pup! In de natuur eet een wolvenpup ook niet anders maar meer. Bij pups 6-10% van het lichaamsgewicht.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn geraakt, meer informatie kan men o.a. vinden op:
www.barfplaats.nl
www.voernatuurlijk.nl
www.barf-natuurlijk.nl
www.centrumoase.nl

Ook voor het boekje van tannetje Koning en Gerard Lippert.
Dit is een gezamenlijke samenvatting van Jeannet en Cindy.

Veel en langdurig, en gezond, veel plezier van jullie honden.

Hieronder een paar brokmerken die je zou kunnen geven waar in ieder geval geen granen in zitten, maar die wel verhit zijn geweest tot 220 gr.
Een redelijk goed alternatief voor op vakantie, of als je een keer vlees vergeten bent te ontdooien.

DOG LOVERS GOLD
ORIJEN
NATURAL HEALTH
TUMBER WOLF

Een fabrikant heeft me toevertrouwd, beter het goedkoopste merk vers vlees KVV dan het duurste merk brokken, en hij zat bij een van de duurste.

Hoeveel vlees moet ik de pup gaan geven?

Pup's 8 tot 10 % van het lichaamsgewicht.

5 a 6 maanden oud 4 a 5 % van het lichaamsgewicht.

8 maanden 2 a 3 % van het lichaamsgewicht.

1 jaar oud en de rest van hun leven 2 % van het lichaamsgewicht.

Let wel je moet ook met de ogen en handen kijken want de een zal meer nodig hebben dan de ander omdat er b.v. meer energie verbruikt wordt.
hou de hond wat schraal want je wilt geen HD en andere dingen veroorzaken.
De hond moet goed voelbare ribben hebben maar mag niet gaan uitsteken.(op de rug)
Deze percentages zijn dus indicaties!!
En ook afhankelijk van welk merk je gebruikt van de een zullen ze meer nodig hebben als van de ander omdat het dan meer of minder voedzaam is.

Met al je vragen kan je altijd even bellen. 06 30 44 33 95