Verzorging labradoodles Rozenburg

Labradoodles Rozenburg | Een F1 Labradoodle, dat is de eerste kruising tussen Poedel en Labradoodle heeft altijd ruw haar en verhaart. Hij kan daardoor minder geschikt zijn voor allergiepatienten.
Deze Labradoodles kunnen meestal geplukt worden. Dat is wel aan te raden, want als de hond trimrijp is, gaat er toch haar uitvallen. Dat wil zeggen dat je het haar tussen duim en wijsvingers kunt uitplukken. Je kunt er eventueel ook een trimmesje voor gebruiken. Maar dan wel met grove tanden, omdat het haar van de F1 vrij dik is. (Maar meestal niet heel veel vacht )
Maar omdat een eerste generatie Labradoodle vaak toch bij allergische mensen terecht komt, raad ik soms aan om ze te laten scheren. Het mooiste resultaat krijg je door tegen de draad in te scheren met een 7 of 9 mm. scheerkop. Dit ongeveer om de drie maanden. Het nadeel is dan wel dat de vacht op den duur dikker en zachter wordt, maar dan ook niet meer zal verharen. Er zal vaak gezegd worden dat een plukhond die je gaat scheren, jeuk gaat krijgen. Maar dat heb ik bij de F1 Labradoodle nog nooit meegemaakt.

Heeft u een Labradoodle b.v. een F1b of F 2 met een wavy, curly of fleece vacht, of een Golden Doodle dan is vachtverzorging een must.
Helaas komen er vaak fokkers met de mooiste verhalen en zeggen dat een Doodle geen vachtverzorging nodig heeft, maar dat is absoluut niet waar. Wel zie je vaak bij de wavypups dat ze de eerste 6 tot 8 maanden weinig klitten, zelfs niet als ze nat geweest zijn. Maar daarna kan het beginnen. Veel trimmers worden tot wanhoop gedreven door Doodle-eigenaren die de hond totaal niet geborsteld hebben, maar de hond niet kort willen. Zegt u trimmer dat dat wel zo is, geloof hem of haar dan. Laat de hond gewoon glad scheren, of indien nog mogelijk in een puppieclip. Want het is een vorm van dierenmishandeling als een geklitte hond toch uitgekamd moet worden. Een troost heeft u de vacht groeit weer aan.

Om een vacht mooi lang te houden, is een goede verzorging van de eigenaar een must. Dit kan door kammen en borstelen, maar ook op een veel eenvoudiger manier. Met de zogenaamde Doodle-booster. (Dit is een waterblazer) Dat is een apparaat, die borstelen overbodig maakt. Een keer in de week blaast u de hond hiermee door. Het is heel simpel en om de hond er aan te laten wennen, de kracht van het blazen is traploos te regelen. U blaast hiermee ook huidschilfers en stof uit de vacht. Dus super voor allergische mensen. Omdat er ook een warmte knop bij zit, is het ook een superdroger als uw hond nat thuiskomt of gewassen is.

Er zijn in Nederland heel veel goede trimmers. Waarvan ook een deel de vachtverzorgingscursus van Labradoodles en Golden Doodles bij ons gevolgd heeft. Wilt u een trimster in uw buurt, dan kunt u ons altijd bellen voor een adres. (0495 697172) Natuurlijk kunt u uw hond ook in onze trimsalon in Den Haag (070- 3454442) of in Nederweert (0495 697172) laten doen. Informatie over de Doodlebooster kunt u vinden op www.jetty.nl.
Tevens kunt u bij Jetty v.d. Hulst workshops volgen, en ook bij Wil van der Graaf in Rotterdam om te leren hoe u uw doodle zelf kunt knippen.

Bron: Jetty van der Hulst