De poedel de rasstandaard

De Koningspoedel heeft het voorkomen van een bijdehante hond die steeds waakzaam en bedrijvig is. Hij heeft een elegante en trotse indruk. Hij heeft een trippelende en lichte gang. De Koningspoedel is bekend om trouw, zijn aanleg om te leren en makkelijk af te richten. Dit maakt hem tot een bijzonder fijne gezelschapshond.

Ze zijn er in 6 kleuren: zwart, wit, bruin, abrikoos, grijs, en harlekijn.

De grootte van de Koningspoedels is volgens de rasstandaard: 45 tot 60 cm met een marge van 2 cm.

De vacht
De poedelvacht is heel dik en verhaart niet. De oude haren gaan tussen de nieuwe haren zitten en gaat klitten vormen. Daarom moet hij regelmatig geborsteld worden. Bij warm weer voelt de hond hierdoor de warmte meer dan normaal. Als u van plan bent een poedel te kopen, moet de vacht beslist goed verzorgd worden. En op gezette tijden geknipt worden. Het beste is elke week even borstelen om klitten te voorkomen.

Algemene gezondheid
Ze zijn van nature sterk en lichamelijk en geestelijk gezond. Poedels hebben een redelijke hoeveelheid vrije beweging nodig. Laat de poedel nooit hard hollen vlak na het eten ( dit geld eigenlijk voor alle honden). Een dergelijk voorzorgsmaatregel helpt maagproblemen voorkomen en, belangrijker nog, een maagtorsie ( maagkanteling waar honden aan kunnen overlijden)

Voordat u met uw Poedel naar een gehoorzaamheidscursus gaat, moet u zorgen dat hij goed geënt is. Een groot aantal ziektes van honden kunnen van hond op hond overgaan, zodat bescherming door middel van vaccinatie belangrijk is. Dit geld tevens voor uitlaatveldjes waar veel honden komen. Mijdt deze plekken totdat uw pup geheel geënt is.

De pup
Het moet liefde op het eerste gezicht zijn. Poedels kunnen kieskeurige eters zijn. Verwen uw hond niet te veel want hij went er aan, en uiteindelijk heeft u daar profijt van.

Afwisseling van voer is niet nodig, als u een goede brok geeft dan is deze voldoende en ook makkelijk, maar ikzelf hou er van om ze regelmatig vlees en vis te geven, niet als hoofdmaaltijd maar aangevuld met brokken. Maar hiervoor geld tegelijk dat als u hieraan begint, dan zijn ze er aan gewend en kunt u dit niet makkelijk terugdraaien.

Wanneer geef ik voer? Dit is afhankelijk hoe het u uitkomt, meestal wordt er 2 x per dag eten gegeven, behalve bij puppies, die krijgen het meerdere keren over de dag verdeeld. Als u de 2 x per dag geeft kunt u dat het beste in 2 gelijke hoeveelheden geven. Er moet over de hele dag schoon en koud water staan. Behalve als u een pup heeft die nog niet zindelijk is, dan is het raadzaam om hem 's-nachts geen water te geven want dan kan hij ook 's-nachts gaan plassen.

Geef altijd wat om te kluiven, zo blijft het gebit schoon en de pup hoeft niet aan uw schoenen te gaan beginnen uit verveling.

Al mijn honden hebben de voorkeur voor kluiven die echt van een dier zijn en stinken bijvoorbeeld: varkensoor, pensstaafjes, bullenpees. Kluiven van buffelhuid en andere staafje willen ze niet.

Hoe meer het stinkt hoe lekkerder het is. De kluiven die voor hen niet ruiken worden niet aangekeken.

Training
Nee is nee! Er is voor een hond geen misschien of vandaag wel en morgen niet. Wees consequent. Daar zult u en uw pup later blij mee zijn. Zorg ook dat iedereen hetzelfde leert en toestaat.

Als het uw tweede hond is weet u van het belang van een puppy cursus, want op cursus leert de hond niet zozeer luisteren. Maar de baas leert hoe je een hond moet leren luisteren. Het is daarom ook aan te raden om eventuele medegezinsleden mee te nemen. Zodat zij het ook kunnen leren en toepassen.

Als u uw hond door iemand anders laat trainen hebt u geen garantie dat uw goed afgerichte hond ook naar u zal luisteren. Want U hebt namelijk niet geleerd hoe u dat moet doen.

Er zijn ook trainingsmethodes die u kunt volgen volgens handgebaren ( honden fluisteraar) hierover kunt u boeken lezen uit de bibliotheek. De honden fluisteraar geeft ook cursussen. Meestal geeft u de hond een commando samen met een handgebaar op den duur kunt u het commando achterwege laten en alleen het handgebaar gebruiken. Dit is erg handig als uw hond moet gehoorzamen op afstand.

Ook kunt u met de poedel behendigheidstraining volgen. Ze zijn hiervoor uitermate geschikt.

Een leuke anekdote
Een paar maanden geleden liep ik langs een circus toen werd mij gevraagd of ik ze wilde verkopen, omdat ze zo mooi waren en ook omdat de poedel bij uitstek geschikt is om dit allemaal te leren. Maar hier zijn we maar niet aan begonnen.

Er wordt veel gesproken over de intelligentie van honden. Poedels hebben altijd tot de meest intelligente honden behoord en ze kunnen op ieder wedstrijdniveau meedoen. Hierbij moet u er wel op letten of de hond er ook plezier in heeft, want niet elke hond heeft dezelfde interesse en aanleg.

Voor elke hond geldt als hij op de bank mag en of op bed mag slapen dat hij daardoor hoger komt in rang. Dit betekend dat hij hoger komt te staan en hieruit leid de hond af dat hij meer zeggenschap heeft. Dit kan wel eens problemen geven als dat opeens niet meer uit komt. Wees duidelijk. Maak hier van te voren afspraken over binnen uw gezin. Als ze toch op de bank mogen:" houd dit ook in, dat dit kan als ze vies zijn of nat of loops."

De hond en de mens kunnen alleen prettig leven als de mens de baas (dominant) is. (Verwar uw hond nooit met een kind, geef hem geen menselijke eigenschappen.) Met sommige honden is dit belangrijker dan met andere. Bijzonder hardnekkige honden, die er steeds aan moeten worden herinnerd dat ze lager in rang zijn dan al hun menselijke 'roedelgenoten' overtuigt u van uw dominantie door ze niet toe te laten tot uw 'hol' dat wil zeggen uw slaapkamer. De poedel is niet dominant maar kan dit eventueel worden door slechte opvoeding.

Karakter
De poedel heeft een actief en sportief karakter dit gaat soms schuil achter zijn showeigenschappen. Doordat deze intelligente hond veel kunstjes aan kan leren, en als hij in een leuke vorm getrimd is, kon hij vroeger veel in circussen gebruikt worden.

De poedel wordt vaak gezien als een nuffige hond, maar niets is minder waar. Waarschijnlijk heeft dit veel te maken met het kapsel. Onze poedels, die trouwens uit een kennel komen zijn stoer, aanhankelijk, en altijd lekker aan het rennen door de duinen en de bossen. Ook hierbij zit er onderscheid, de ene wil liever met de bal spelen en het ander liever snuffelen. Ze komen vaak thuis met allerlei klittenbolletjes en takken in hun vacht. Wij hebben ze om zich lekker uit te kunnen leven. En om veel met ze te wandelen.

De sterke punten van de koningspoedel
» Schitterend uiterlijk,
» Goed temperament,
» Bijdehand,
» Aanbevolen als huisdier,
» Goed gevoel voor humor,
» Bezit erg veel uithoudingsvermogen,
» Geschikt voor gehoorzaamheidswedstrijden,
» Kan goed met kinderen omgaan (mits daaraan gewend),
» Willen graag spelen en rennen,
» Tevens hebben ze de rust om lekker languit te liggen,
» Aanhankelijk,
» Verharen niet,
» Gezellige maatje.